To je koniec: Nemecká vláda chce zákon, ktorý zaručí miesta pre migrantov a utečencov v orgánoch štátu

12.09.2023 22:58

Začnem tento článok reakciou jedneho nemeckého občana na ohlásený navrhovaný nový zákon:    

„Týmto sa rozbíja brutálnym násilím jedna krajina, ktorá voľakedy prekvitala a bola na seba hrdá a sotvakto to badá!“

 

Nemecké ministerstvo vnútra plánuje realizovať takzvanú „stratégiu povinnej rozmanitosti“ pre štátnu verejnú službu. Plánovaný zákon by tiež mohol znovu rozprúdiť diskusiu o zavedení „kvóty pre migrantov“  priamo pre spolkovú vláde.

 

Ministerka vnútra Nancy Faeser chce zabezpečiť vyšší podiel ľudí s migrantským pôvodom vo verejnej službe nemeckého štátu.

 

Nancy Faeser (SPD) je poverená presadzovaním návrhu tohto federálneho zákona. SPD, Zelení a FDP sa na takomto projekte dohodli už v koaličnej zmluve. Cieľom zákona je zabezpečiť „viac etnickej pestrosti“  v štátnych orgánoch.

 

V roku 2022 sa vedúci oddelení ministerstva vnútra dvakrát stretli s predstaviteľmi odboru splnomocnenca federálnej vlády pre migráciu, utečencov a integráciu Reem Alabali-Radovanom (SPD), aby definovali rámec pre túto iniciatívu. K dohode o podrobnostiach pripravovaného zákona však podľa informácií z médií zatiaľ nedošlo.

 

Združenia migrantov v Nemecku majú v tomto smere veľmi ďalekosiahle požiadavky a vyvíjajú aj veľký tlak, aby boli splnené.

 

Už v roku 2021 predložila silná a vplyvná Federálna konferencia organizácií migrantov v Nemecku (BKMO) návrh zákona o účasti migrantov a utečencov vo federálnej úrovni.

 

Okrem iného to umožnilo začleniť do základného zákona „nové štátne ciele, rovnoprávnu účasť v štruktúrach štátu, podporu integrácie a boj proti rasizmu a diskriminácii.“

Ďalej by sa vo federálnej správe malo zaviesť právo voliť pre nenemeckých občanov v miestnych voľbách a cieľová kvóta pre ľudí s „migráciou a migračným pozadím“.

 

To všetko svedčí o tom, že ak bude naďalej vo vláde súčasná koalícia, tak Nemecko už nikdy nebude také, ako si ho predstavoval a chcel ho mať jeho legendárny a prvý povojnový kancelár Konrad Adenauer, ale aj Helmut Kohl.

 

Nemecko práve zažíva hlboké zmeny štruktúry jeho obyvateľov a s tým spojené fundamentálne zmeny v etnickom zložení riadiacich štruktúr štátu.

Určite to však nie je to, čo chce väčšina etnických nemeckých občanov.

Aj preto koalícia stráca v preferenciách a AfD rastie.