Talianska premiérka Giorgia Meloni nariadila vysoké zdanenie bankových ziskov – je to odvážny krok proti Bruselu a ECB!

22.08.2023 11:19

Podľa talianskych médií má Európska centrálna banka (ECB) námietky proti nadmernej dani zo zisku pre banky, ktorá bola schválená v Taliansku. ECB pripravuje list vláde Talianska, informoval v piatok denník "Corriere della Sera" bez uvedenia zdrojov.

 

V liste sa kritizuje talianska vláda za to, že minulý týždeň oznámila špeciálnu daň bez toho, aby o tom najprv informovala Taliansku centrálnu banku alebo ECB, ako to vyžadujú nariadenia EÚ.

 

Oznámenie dane spôsobilo vážne turbulencie v talianskych bankových akciách, ako sa uvádza v liste od ECB. Trhy sa opäť upokojili, až keď talianska vláda dodatočne stanovila hornú hranicu dane.

 

Daň riskovala oslabenie finančných inštitúcií krajiny a ekonomiky vo všeobecnosti, kritizovala ECB v liste, uvádza sa v správe novín. List by mal byť odoslaný najneskôr do niekoľkých týždňov. Hovorca ECB povedal:

 

"Môžem potvrdiť, že vedenie ECB dostalo oficiálnu žiadosť o konzultáciu od talianskeho ministra hospodárstva a financií a vyhlásenie ECB zverejníme v pravý čas."

 

Meloni je rezolútna žena a samozrejme aj rezolútna politička, čo dokazuje o. i. aj tým, že v utečeneckej politike sa nedrží príkazov a či prianí Bruselu, ale robí ju podľa vlastných predstáv a včera dala bez najmenších problémov „zatknúť“ nemeckú loď, ktorá „zachraňuje“ utečencov  a dopravuje ich do Talianska. Udialo sa to nasledovne:

 

Talianske úrady pridelili nemeckej námornej záchrannej lodi Aurora prístav na Sicílii, ale kvôli údajne zlej zásobovacej situácii na palube posádka svojvoľne zakotvila na malej Lampeduse, ktorá je do prasknutia preplnená tisíckami utečencov a kde panujú pre obyvateľov v dôsledku toho katastrofálne a nebezpečné pomery.

Pobrežná stráž preto stiahla Auroru z premávky a bola dočasne zabavená.

 

Ako dôvod bolo uvedené, že loď nerešpektovala vládne nariadenie. Posádka 14-metrovej lode zamierila na ostrov Lampedusa po záchrane 72 ľudí zo Stredozemného mora – talianske úrady im predtým ale pridelili prístav Trapani, ktorý sa nachádza ďalej na severozápade Sicílie.

 

Meloni nemá najmenší problém vstúpiť do konfliktu s Bruselom, ak to podľa nej vyžadujú záujmy Talianska - v tomto smere je príkladom pre Prahu i Bratislavu.

 

A aj preto je veľmi nepravdepodobné, že na príkaz Bruselu Meloni zruší bankovú daň, ktorú práve uzákonila.