Systémové médiá: Úspech vo voľbách s propagáciou nenávisti k cudzincom. Vo Švajčiarsku ich vyhrala SVP, obdoba nemeckej AfD

25.10.2023 23:13

A ako sa v Nemecku k AfD jej difamovaním stavajú politici iných strán, najmä SPD a Zelení, je to presne tak aj vo Švajčiarsku voči SVP -  Schweizerische Volkspartei (Švajčiarska Ľudová Strana). 

A keď  teraz SVP s prevahou vyhrala parlamentné voľby, tak médiá hovoria, že len preto, lebo vyvolávala nenávisť voči migrantom.

 

Médiá ju označovali ako xenofóbnu stranu, ktorá je zodpovedná za narastajúci rasizmus v spoločnosti.

 

Je však nepopierateľným faktom, že SVP dosiahla skvelý výsledok v parlamentných voľbách, keď sa jej lídri opäť zamerali na svoju preferovanú tému:

„Pre spoločnosť  je ľavicovo-zelená azylová a migračná politika nesmierne škodlivá“.

 

Líder strany SVP Marco Chiesa zdôraznil, že Konfederácia má „problém s migráciou“. A líder parlamentnej skupiny SVP Thomas Aeschi pohrozil: "Dôsledkom týchto volieb bude tvrdšia migračná a azylová politika."

 

 

Treba však povedať, že pre švajčiarsku národnú konzervatívnu stranu bude v najbližších štyroch rokoch problematické výrazne obmedziť migráciu, či dokonca vtlačiť svoju pečať do celej švajčiarskej politiky.

 

„Pravicová revolúcia vo Švajčiarsku nevypukne.  Na to je pravicovo-populistická SVP príliš slabá,“       

uvádza sa v analýze švajčiarskej televízie SRF v Berne.

 

V nedeľných voľbách sa SVP dostala do veľkej parlamentnej komory Národnej rady, a teraz má takmer 29 percent hlasov. To znamená, že SVP môže do Národnej rady poslať 62 zástupcov.

 

K väčšine v komore, v ktorej je celkovo 200 poslancov národnej rady, má však SVP ďaleko. Ani v spojenectve s podnikateľsky ústretovou FDP nedokázala SVP dosiahnuť väčšinu v Národnej rade. FDP stratila jedno kreslo a teraz má 28 členov národnej rady.

 

SVP však zrejme naplno uplatní možnosť čo najčastejšieho využívanie nástrojov priamej demokracie pre svoje účely.

 

Líder parlamentnej skupiny Aeschi oznámil, že SVP sa bude hneď usilovať o vyhlásenie referenda o azylovej politike. Základným prvkom takzvanej „iniciatívy SVP na ochranu hraníc“ by mali byť „uzavreté tranzitné zóny“, ktoré nesmú žiadatelia o azyl počas konania opustiť.

 

„Výsledok týchto nedeľných parlamentných volieb naznačuje, že by sa Švajčiarsko mohlo stať viac rasistickým,“

povedala pre Tagesspiegel Martine Brunschwig Grafo, predsedníčka Federálnej komisie proti rasizmu. Nezávislú odbornú komisiu zriadila vláda v Berne v roku 1995.

 

Minulý týždeň táto komisia (ktorú možno vnímať ako poslušného „spolupracovníka“ Ľavice a Zelených) označila predvolebnú kampaň SVP za jednoznačne rasistickú.

Toto vyhlásenie nie je nič iné, ako aburdná diskreditácia demokratickej strany, ktorá vo voľbách dostala najväčšiu dôveru občanov – podľa „logiky“ komisie musia byť všetci rasistami.

 

Aj to je paralela k tomu, ako v Nemecku etablované strany pristupujú k AfD.