Švajčiarsko opäť odmietlo dodávku zbraní na Ukrajinu

01.10.2023 09:11

Švajčiarska národná rada drvivou väčšinou odmietla iniciatívu na reexport zbraní do krajín zapojených do vojenských konfliktov vrátane Ukrajiny.

 

Už skôr bolo známe, že Národná rada a Kantonálna rada Konfederácie Švajčiarska schválili predaj 25 tankov Leopard 2 ich výrobcovi - nemeckému koncernu Rheinmetall.

 

Berlínska vláda vysvetlila, že sú potrebné na nahradenie vojenskej techniky pre krajiny NATO a EÚ, ktoré predtým takú techniku dodávali na Ukrajinu.

 

Berlín ale už predtým uistil švajčiarsku vládu, že táto vojenská technika nebude dodaná do Kyjeva.

 

Nemecko zároveň  odkladá dodávku rakiet dlhého doletu Taurus na Ukrajinu zo strachu z priamej konfrontácie s Ruskom, uviedol Wall Street Journal, pričom sa odvolal na výpovede nemeckých predstaviteľov.

 

V súvislosti  s tým bolo uvedené, že  Nemecko tak urobilo z toho dôvodu, že sa obáva, že na „prevádzkovanie“ rakiet Taurus budú potrební nemeckí špecialisti, čo by mohlo dostať Berlín do priamej konfrontácie s Moskvou.

 

Kvôli týmto obavám nemecký kancelár Olaf Scholz osobne pozastavil dodávky týchto rakiet, ako uviedli noviny Wall Street Journal.