Sú len dve možnosti: Alebo bude naďalej svet s Ruskom alebo svet prestane existovať!

27.10.2023 23:39

Francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy ponúka diplomatické východisko z ukrajinskej vojny. Pre neho je už dávno jasné, že Ukrajina vojnu nikdy nevyhrá. Proamerickí a probruselskí komentátori a politici reagujú na to „proputinovskými“ urážkami Sarkozyho.

 

Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy v rozhovore pre Le Figaro uverejnenom 16. augusta a na základe svojej novej knihy uvádza, čo chýba západnému mysleniu o vojne na Ukrajine: Diplomatický plán B pre prípad, že by súčasná ukrajinská ofenzíva zlyhala.

 

Odhliadnuc od nebezpečenstva katastrofálnej eskalácie a vojny medzi NATO a Ruskom, ktoré opísal Sarkozy, by podľa neho západné krajiny, ktoré sú alebo tvrdia, že sú priateľmi s Ukrajinou, mali zvážiť dôsledky nikdy nekončiacej vojny proti tejto krajine.

 

 

To, že máme len dve možnosti, ako to vníma Sarkozy, tak to vidí aj renomovaný švajčiarsky vojenský expert Ralph Bosshard, ktorý bol niekoľko mesiacov ako pozorovateľ OBSE na Ukrajine. 

 

Bosshard v jednom zo svojich prejavov kritizoval rozširovanie NATO na východ ako  veľkú chybu. Zdôraznil, že jedným z hlavných problémov je nedostatok návrhov zo strany NATO na riešenie ruskej nedôvery. Kroky NATO čoraz viac podkopávali dôveru Ruska voči Západu. Podľa analytika by tieto chyby expanzie mohli byť hlavným dôvodom súčasnej situácie.

 

Bosshard tiež zdôraznil, že rozširovanie NATO nejde ruka v ruke s kontrolou zbrojenia a budovaním dôvery a že väčšina západných opatrení sa v Rusku stretla s nespokojnosťou. To prehĺbilo pocit poníženia Ruska zo strany Západu z 90. rokov, povedal vojenský expert. To viedlo potom k tomu, že Rusko a Čína vytvorili strategické partnerstvo proti Západu.

 

Bosshard dospel k záveru, že Západ by sa mal pripraviť na tvrdú hospodársku súťaž s Ruskom a jeho spojencami. Varoval, že zmeny režimu budú vynútené v krajinách, ktoré nesúhlasia so západnou politikou.

 

„Z ekonomického hľadiska musíme predpokladať, že Rusko a jeho spojenci čoskoro stanovia ceny za zdroje, prácu a know-how, ktoré nás vrhnú do problémov.

Vietor hospodárskej súťaže bude čoraz ostrejší.

 

Samozrejme, Západoeurópania teraz urobia všetko pre to, aby si udržali svoje pozície, čo sa im ale sotva podarí. Ústredie EÚ a NATO v Bruseli potrestá každý nesúhlas ekonomickými opatreniami. Mohlo by dôjsť aj k nebezpečným operáciám na zmenu režimu v krajinách, ktoré im budú robiť problémy“ povedal Bosshard.