Spolu čoraz silnejší: Líderka frakcie AfD v Bundestagu Alice Weidel bola vo Viedni u šéfa FPÖ Herberta Kickla

21.09.2023 22:33

Ak bol potrebný posledný dôkaz ich politického priateľstva, tak bol urobený v utorok ráno vo Viedni: Predseda strany pravicovo-konzervatívnej FPÖ Herbert Kickl pozval k sebe Alice Weidel.

 

Spoločne predstúpili pred novinárov, aby oznámili svoje spoločné plány, o.i. následné stretnutie v novembri, spoluprácu svojich straníckych akadémií a intenzívnu spoluprácu s ostatnými pravicovými stranami v Európe. A v neposlednom rade samozrejme  aj spoločnú kampaň proti politike elít, ktorá ničí európsku spoločnosť.

 

Kickl, ktorý od prevzatia vedenia strany pred dvoma rokmi presvedčil celú FPÖ, aby sa spojila s extrémnou pravicou v Rakúsku a ktorý spolupracuje s etnickým „Identitárnym hnutím“, už v roku 2020 navštívil poslanecký klub AfD v Bundestagu.

 

Teraz Weidel demonštratívne priviedol do viedenského Epsteinovho paláca a teda do miestností Parlamentu, kde mala prednášať o katastrofálnej politike spolkovej vlády v Nemecku.

 

Dôvodom ich spoločného vystúpenia boli okrem iného, ​​ako s uspokojením poznamenal líder FPÖ, „výborné volebné výsledky“ a volebné preferencie oboch strán.

 

V závislosti od prieskumu má FPÖ - „Strana slobody“ - v Rakúsku celoštátne 27 až 32 percent, AfD okolo 22 percent v Nemecku a viac ako 30 percent vo východonemeckých spolkových krajinách. V Rakúsku, podobne ako v Sasku, Brandenbursku a Durínsku, sa voľby v spolkových krajinách uskutočnia v roku 2024.

 

V Rakúsku vládnuca strana ÖVP pod vedením kancelára Karla Nehammera oznámila, že nechce spolupracovať s FPÖ, kým jej šéfuje „bezpečnostné riziko“ Kickl. S pravicovými konzervatívcami Kickla však vytvára koalície v troch spolkových krajinách.

 

Kickl ako budúci kancelár Rakúska, AfD v tej či onej krajinskej vláde v Nemecku - to sú vízie budúcnosti, ktoré v utorok s oprávnenou radosťou predstavil Herbert Kickl.

 

o