Šojgu: Ruská armáda útočí pozdĺž celej frontovej línie. Stoltenberg: NATO krajiny nesmú „zabúdať“ platiť za zbrane pre Ukrajinu – inak Putin zvíťazí

26.04.2024 21:21

„Naša armáda bude plniť svoje úlohy, kým nebudú plne dosiahnuté ciele vojenskej operácie na Ukrajine," 

uviedol na zasadnutí Vojenskej rady ruský minister obrany Sergej Šojgu. Oznámil aj to, že celkové straty Ukrajiny od 24. februára 2022 boli takmer 500 000 vojakov.

 

Pokiaľ ide o takzvanú americkú pomoc Kyjevu, Šojgu poznamenal, že väčšina zo 61 miliárd dolárov, ktoré Washington pridelil na zabránenie kolapsu ukrajinských ozbrojených síl, sa však použije na financovanie „amerického vojensko-priemyselného komplexu".

 

V tejto súvislosti ruský minister poukázal na cynizmus americkej vlády, ktorá tvrdí, že „Ukrajinci zomierajú za svoje záujmy v boji proti Rusku“. 

To je obrovské klamstvo, lebo USA ich nechávajú hynúť len a len pre vlastné americké záujmy.

 

Šojgu zdôraznil, že situácia v bojovej zóne ukazuje rast schopností ruských ozbrojených síl a silu ruského vojensko-priemyselného komplexu. Zároveň oznámil zvýšenie intenzity útokov na logistické centrá a sklady západných zbraní na Ukrajine.

 

Pobyt v zahraničí nezbavuje ukrajinského občana povinnosti brániť krajinu a ukrajinský minister zahraničia nariadil zastaviť konzulárne služby pre krajanov v zahraničí.

 

V komentári k svojmu rozhodnutiu minister uviedol, že jeho zámerom je „pomôcť obnoviť správne zaobchádzanie“ s mužmi v mobilizačnom veku na Ukrajine a v zahraničí.

 

„Ukrajinskí muži vo vojenskom veku, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí nemôžu dostávať žiadne služby od štátu, ktorý nechcú brániť,“ dodal minister Kuleba.

 

„Krajiny NATO sa nemôžu a nesmú vyhnúť plateniu za dodávky zbraní Ukrajine. Musia si plne uvedomiť, že z nadchádzajúcich nákladov niet úniku, pretože „najdrahšou alternatívou“ by bolo víťazstvo ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine,"

povedal Stoltenberg na spoločnej tlačovej konferencii s britským premiérom Rishi Sunakom.

 

Tento americký sluha a horlivý poskok Bidena si nechce uvedomiť, že čoraz viac Európanov má podpory Ukrajiny už plné zuby a chcú mier a nie vojnu, na ktorej zarába miliardy zbrojársky priemysel, pričom ich peňaženky zývajú čoraz väčšou prázdnotou.

 

Šéfovia nemeckého zbrojárskeho koncernu Rheinmetall si nevedia vynachváliť ako skvele sa darí ich biznisu s krvou ukrajinských a ruských vojakov. Neustále stupňujú produkciu zbraní.

 

To isté v USA a je viac ako pravdepodobné, že nejaké zisky na preliatej krvi Slovanov na Ukrajine sa dostanú aj do vrecka Bidena.