Sahra Wagenknecht: Moja strana stratila zmysel pre tvrdú životnú realitu svojich voličov

21.05.2021 23:47

Sahra Wagenknecht je špičkovou kandidátkou Ľavice  v Severnom Porýní-Vestfálsku v septembrových voľbách do Bundestagu. Už dlhú dobu je neúprosnou kritičkou svojej strany, ktorá podľa nej čoraz viac zrádza svoj pôvodné ideály a svoju vlastnú politickú filozofiu.

Aj v minulosti už viackrát zdôraznila, že jej kritika patrí predovšetkým vedeniu strany, ako aj jej celému politickému establišmentu, s ktorým sa nikdy neidentifikovala.

Wagenknecht má už dávno veľa neprajníkov vo vlastných radoch. Je azda najbrilantnejšou rétoričkou súčasnej nemeckej politickej scény a jej argumentácii, plnej skvelého intelektuálneho poznania sotva  možno racionálne oponovať. Niektoré jej politické názory sú blízke AfD.

Bola a aj je veľkou kritikou utečeneckej politiky kancelárky. Keď sa jej nedávno moderátorka nemeckej televízie pýtala, či vidí v niečom prínos migrantov pre Nemecko, tak to zaznelo trochu ironicky, keď povedala, že možno obohatia niečím exotickým jedálny lístok v nemeckých reštauráciách.

Patrí k tým málo nemeckým politikom (a to sú takmer výlučne len politici AfD), ktorí používajú priamu reč a nazývajú veci pravým menom.

Wagenknecht kritizuje, že v Ľavici je veľa politikov, ktorí holdujú novému smerovaniu strany, ktoré sa nazýva „Lifestylelinke“.

To je charakterizované tým, že nacionálny štát je pokladaný len za prežitok minulosti a zároveň je hlásaná ideológia svetobčanov, a tým aj odstránenie národností.

Takto sa Ľavica zaraďuje k tým stranám, ktoré presadzujú tzv. politiku korektnosti a v podstate berú ľuďom právo na vlastnú mienku.

To bolo podľa Wagenkecht mnoho rokov inakšie a Ľavica bojovala za spravodlivosť pre všetkých, za sociálne istoty a za záujmy tých, ktorí nevyrastali v bohatých rodinách a ktorí si na chlieb museli zarábať ťažkou prácou, ktorá veľa nevynášala.

S novou Ľavicou sa Sahra Wagenknecht už nedokáže identifikovať a  preto sa angažuje v rôznych hnutiach, ktoré sú proti establišmentu a jeho politike.