Renomovaný politik USA: Naša krajina je veľkým výhercom vojny na Ukrajine, napriek stroskotanej ofenzíve Kyjeva

15.08.2023 22:44

Viacerí americkí politici po neúspešnej ukrajinskej ofenzíve potvrdili: USA je veľkým víťazom tohto konfliktu, a to napriek tomu, že Kyjev vojensky zlyhal.

Títo politici nevnímajú výrazné zlyhanie ukrajinskej ofenzívy ako zásadný problém: Vysoký politik  USA teraz otvorene povedal, že americká vojnová politika je pre Spojené štáty veľkým ziskom.

 

„Protiofenzíva“ (v skutočnosti to bola ofenzíva, pretože Rusko nebolo v útoku), ktorá bola mesiace medializovaná v médiách, v podstate zlyhala. Nielenže to už uznávajú veľké západné médiá, ale pravdu hovoria aj poprední propagandisti.

 

Republikánsky líder v americkom Senáte pred ďalším miliardovým balíčkom od USA povedal: Ukrajinská politika musí pokračovať, pretože USA z toho budú masívne profitovať.

 

Americký vojenský priemysel ako veľký víťaz

 

Každý, kto by si myslel, že politika Ukrajiny je o „obrane slobodného sveta“, by to mal konečne vidieť.

 

Tvárou v tvár rastúcemu odporu vo vlastnej strane sa vodca Republikánskej strany v Senáte USA Mitch McConnell vyjadril jasne. Prostredníctvom CNN adresoval svojim kritikom jasné slová. Pre USA je vojna na Ukrajine veľkým víťazstvom:

 

„Dovoľte mi začať tým, že poviem, že sme v tejto vojne nestratili ani jedného Američana. Väčšina peňazí, ktoré míňame v súvislosti s Ukrajinou, sa míňa v USA na doplnenie moderných zbraní. Takže vytvára pracovné miesta tu v USA a posilňuje našu vlastnú armádu pre to, čo nás ešte môže čakať."

 

Zatiaľ čo zbrojársky priemysel dosahuje zisky, aké nezažil už desaťročia, politici nemusia ospravedlňovať mŕtvych amerických vojakov. Napriek tomu je americká verejnosť jednoznačne proti politike Ukrajiny.

 

Novinár Jonas Danner na Twitteri/X o McConnellovom oznámení povedal:

 

„Pre monštrá ako on je vojna len šachová hra. Ukrajinci sú nemilosrdne obetovaní, aby nakŕmili vojenský komplex USA pre nadchádzajúcu vojnu Taiwanu proti Číne.“

 

A veľa naznačuje, že vojna na Ukrajine bude mať čoskoro novú kapitolu. Ofenzíva, ktorá sa pre Ukrajinu vôbec  nevyplatila, sa zrejme skončí. Na severe Rusko získava územia. Či už čoskoro príde kórejský scenár, sa uvidí.

 

The Hill minulý týždeň napísal: "Poplach narastá, lebo ukrajinská protiofenzíva ochabuje."

V ten istý deň The Washington Post: "Pomalá protiofenzíva zhoršuje náladu na Ukrajine."

CNN deň predtym uviedol:

"Prečo by zastavená ukrajinská ofenzíva mohla predstavovať veľký politický problém pre Zelenského v USA."

 

A na neúspech svojich obyvateľov pripravuje aj najdôležitejší spojenec Ukrajiny v Európe Poľsko.

V jednych z najväčších poľských novín sa v piatok objavil jeden komentár v ktorom sa o.i. píše:

 

„Ukrajina nevyhráva túto vojnu, aj keď by sme si to všetci veľmi želali.“

 

Dokonca aj reportér extrémne protiruského Bildu Julian Röpcke, ktorý je známy svojou ostrou protiruskou propagandou, nedávno rezignovane priznal:

 

„Ukrajinská protiofenzíva sa v podstate stala obrannou bitkou.“