Puč v Nigeri je téma, pri ktorej západné médiá luhajú a taja o čo Západu v skutočnosti ide

03.08.2023 23:25

Skutočnosť, že africký kontinent je v súčasnosti v centre geopolitického boja, nie je novinkou a rusko-africký summit a reakcie Západu naň to jasne ukázali. 

 

Západ sa snaží nátlakom a hrozbami prinútiť africké štáty, aby naďalej  ostali pod jeho vplyvom, zatiaľ čo africké štáty na príklade Ruska a Číny si uvedomili, že je tu príležitosť aj pre ne oslobodiť sa spod nadvlády Západu, ktorý vnímajú ako neokolonialistický.

 

V Nigeri ide ale pre Západ o nerastné suroviny, ktoré sú pre jeho potreby elementárne dôležité, o čom však nemecké médiá vo svojich správach o udalostiach v Nigeri mlčia.

 

Niger, Mali a niektoré ďalšie krajiny západoafrického regiónu boli predtým francúzskymi kolóniami, ale aj po ich nadobudnutí nezávislosti od Francúzska, Paríž stále vníma tieto štáty ako svoju „oblasť záujmu“ a viac-menej otvorene dominuje svoje bývalé kolónie.

 

Dôvod, prečo Francúzsko naďalej považuje krajiny tohto regiónu za svoju sféru záujmu, je ten, že kolonizácia týchto krajín sa de facto nikdy nezastavila. V týchto krajinách si Francúzsko s pomocou nadácií, francúzskych médií a vojenských základní zabezpečilo, že naďalej  bolo schopne využívať tamojšie prírodné zdroje.

 

Aby sa to zabezpečilo, tak Francúzsko potrebovalo skorumpované miestne vlády, ktoré by za malý podiel na zisku umožnili francúzskym korporáciám pokračovať vo využívaní ich vlastných prírodných zdrojov, zatiaľ čo ľudia v týchto krajinách zostali v núdzi a boli brutálne ožobračovaní.