Priznanie porážky po ukrajinsky: Vrchný veliteľ ukrajinskej armády: „Západ podcenil mentalitu Ruska“

10.11.2023 11:07

„Za päť mesiacov dokázala Ukrajina postúpiť svojou protiofenzívou len o sedemnásť kilometrov, predtým Rusko desať mesiacov bojovalo pri Bachmute na východe „o dobytie mesta šesť krát šesť kilometrov“.

 

Rovnako ako v prvej svetovej vojne, aj teraz sme dosiahli úroveň technológie, ktorá nás dostáva do patovej situácie. Cesta von zo slepej uličky po našej protiofenzíve by si vyžadovala veľký technologický skok a to nebude, a tak pravdepodobne nedôjde k hlbokému a krásnemu prelomu ruských línií,“

 

povedal ukrajinský vrchný veliteľ generál Valerij Zalužnyj v rozhovore pre The Economist

 

Pomalé tempo ukrajinskej protiofenzívy podkopalo nádeje Západu na vynútenie si rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

 

Negatívny vývoj na fronte však podkopal aj mylný predpoklad generála Zalužneho, ​​že Rusko možno zastaviť a poraziť vykrvácaním jeho jednotiek.

 

"To bola moja chyba. Boj s Ukrajinou stál Rusko až dosiaľ najmenej 150 000 mŕtvych. V ktorejkoľvek inej krajine by takéto straty zastavili jej útočnú vojnu. Nie však v Rusku, kde prezident Putin môže použiť ako referenciu dve svetové vojny, v ktorých Rusko stratilo desiatky miliónov ľudí.

 

Podľa prvotných vojenských prepočtov mala byť armáda ukrajinských štandardov schopná pohybovať sa dopredu rýchlosťou 30 kilometrov za deň a preraziť ruské línie.

 

Keď sa pozriete na učebnice NATO a matematiku, tak štyri mesiace mali stačiť na to, aby sme sa dostali na Krym, bojovali na Kryme, vrátili sa z Krymu a dostali sa tam a späť,"

argumentoval generál Zalužnyj v The Economist.

 

Namiesto toho sa ukrajinské jednotky zamotali do ruských mínových polí, keď sa blížili k Bachmutu, pričom ich vybavenie dodané zo Západu bolo zničené ruským delostrelectvom a dronami. To isté sa odohralo na hlavnej južnej línii ofenzívy, kde sa neskúsené ukrajinské brigády okamžite dostali do problémov.

 

„Je to len tak: Vidíme všetko, čo robí nepriateľ, a on vidí všetko, čo robíme my. Aby sme sa dostali z tejto slepej uličky, potrebujeme niečo nové, niečo ako bol napríklad pušný prach, ktorý vynašli Číňania a s ktorým sa stále navzájom zabíjame.

Západ bol navyše až príliš opatrný, pokiaľ ide o zásobovanie Ukrajiny najnovšími technológiami a silnejšími zbraňami.

Prezident USA Joe Biden si na začiatku ruskej invázie stanovil ciele: Zabezpečiť, aby Ukrajina nebola porazená a aby sa Amerika nedostala do konfrontácie s Ruskom. To znamená, že zbrane dodané Západom stačili na podporu Ukrajiny vo vojne, ale nestačili na víťazstvo,“

 

uzavrel svoje výpovede Zalužnyj.