Prišlo k tajnej dohode medzi Izraelom a Iránom pred odvetným úderom Izraela?

21.04.2024 08:41

Myslí si to dokonca aj nemecký prosystémový vojenský expert prof. Carlo Masala a hovorí o tom v nemeckom mainstraeme.

Je prekvapujúce, že to tvrdí a ešte prekvapujúcejšie je, že to nemecký mainstream publikuje.  Ešte pred nejakým časom by si Masala niečo také nedovolil povedať, pretože táto „hypotéza“ protirečí tomu, čo Západ celé roky tvrdil (a samozrejme aj Izrael), že vojensky je Irán oveľa slabší ako Izrael.

V každom prípade bola odveta Izraela na predošlý útok Iránu zvláštna a málo efektívna. 

Otázkou je prečo? Bál sa Izrael tvrdej a zničujúcej odvetnej reakcie Iránu“? Alebo v tom je niečo ine?

 

Po tom, ako režim mullahov priamo zaútočil na Izrael – s viac ako 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, tak Izrael o niekoľko dní vrátil úder. Výbuchy, ktoré bolo počuť pri meste Isfahán, boli spôsobené zrejme iránskou protivzdušnou obranou, ktorá zostrelila izraelské drony.

 

Nápadné a zarážajúce pritom je to, že izraelská vláda ani Irán oficiálne nekomentovali protiútok izraelskej armády.

 

Aj keď Irán pohrozil ďalším útokom, tak zrejme to bola len rétorická vyhrážka. Lebo iránsky minister zahraničia Hussein Amirabdollahian sa o útoku Izraela vyjadril ako o bezvýznamnej veci.

 

"Malé drony zostrelené neďaleko Isfahánu nespôsobili žiadne škody ani obete,"

citovala ho iránska štátna tlačová agentúra Irna.

 

Namiesto hroziacej pomsty to mullahovia upokojili – celkom proti svojim zvyklostiam.

 

O čo by tu teda mohlo ísť?

 

Špičkový vojenský expert Carlo Masala (profesor na Bundeswehr University v Mníchove) vychádza z toho, že tu ide o tajnú dohodu medzi Izraelom a Iránom. Masala povedal, že nepovažuje za nemožné, že Izrael a Irán uzavreli dohodu o rozsahu izraelskej odvety.

 

„Mohlo by to byť tak, že v pozadí sa toho dialo veľa, o čom nevieme a možno ani nikdy vedieť nebudeme. Iránci dali Izraelu neoficiálny súhlas s jeho veľmi malým, obmedzeným úderom, čo sa aj stalo, a sľúbili Izraelu, že nebudú eskalovať.

 

Dokonca aj zástancovia tvrdej línie v Teheráne tento incident bagatelizujú, aby ešte viac nerozdúchali náladu občanov Iránu na ďalší útok na Izrael. Irán nemá záujem na priamej vojne s Izraelom,“

toľko k tomu Carlo Masala.

 

Dodajme, že izraelská armáda na druhej strane má dosť veľa problémov v Gaze a nepotrebuje ďalší a veľmi nebezpečný konflikt s Iránom. Okrem toho väčšina štátov svetového spoločenstva ostro Izrael odsudzuje za masakrovanie civilistov v Gaze.