Príjmy Ruska za ropu sú na vzostupe: Západný cenový strop ropy totálne zlyhal

08.11.2023 12:19

Účinok ropných sankcií je ako bumerang – zasiahli tých, ktorí ich vyhlásili. Utrpela nimi predovšetkým Európa!  Kremľu sa poľahky darí nájsť nových kupcov.

 

Zámerom západných sankcií proti Rusku bolo paralyzovať vojnovú mašinériu Kremľa a zničiť ruskú ekonomiku. Ale po roku a pol vojny na Ukrajine je jasné, že Rusom nedochádzajú devízy, granáty ani tanky či lietadlá. Dôležitým dôvodom toho je nepopierateľný fakt, že Rusku sa aj naďalej darí úspešne uvádzať na trh svoj najdôležitejší exportný produkt ropu.

 

S cieľom zvýšiť efektivitu protiruských sankcií  USA minulý týždeň rozhodli o nových opatreniach. EÚ rokuje tiež o novom balíku sankcií.

 

Podľa najnovších údajov Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) tržby z vývozu ropy z Ruska v auguste vzrástli na najvyššiu úroveň od októbra minulého roka. To ukazuje, že Rusko môže opäť presadiť vyššie ceny.

 

Postupne sa zvyšuje aj množstvo: 

Export ruskej ropy sa zvyšuje už tretí týždeň po sebe. Podľa poskytovateľa finančných služieb Bloomberg sa každý deň z ruských prístavov prepraví 3,64 milióna barelov ropy. Väčšina ropy prúdi do Ázie, ako ukazuje správa finančného domu UBS. V súlade s tým viac ako 50 percent exportu smerovalo v septembri do Číny a Indie.

 

Janis Kluge z Nadácie pre vedu a politiku analyzuje, že príjmy Ruska z ropy a plynu sú na vzostupe – nielen v dôsledku rastu globálnych cien energií, ale aj klesajúceho výmenného kurzu rubľa. Prepočítané v rubľoch má každý dolár, ktorý Rusko zarobí na transakciách so surovinami, väčšiu hodnotu.