Prekvapujúce informácie: Kyjev odstúpil od požiadavky, aby Rusko opustilo celé územie Ukrajiny

08.08.2023 15:27

Až dosiaľ opakoval prezident Ukrajiny a jeho vláda, že o mieri s Ruskom Kyjev nebude nikdy a v žiadnom prípade rokovať, pokiaľ ukrajinská armáda neoslobodí od ruských agresorov aj posledný centimeter ukrajinskej krajiny, včítane Krymu, alebo len potom sa bude rokovať, keď sa ruskí vojaci sami dobrovoľne stiahnu z Ukrajiny.

 

Toto stanovisko vehementne podportovalo NATO a samozrejme aj USA a Nemecko, kde sa takto najviac prezentovala nemecká ministerka Baerbock, ktorá dokonca vyhlasovala za celú EÚ: „Sme vo vojne s Ruskom.“

 

 

Teraz však sa šíria prvé správy, že Ukrajina ustúpila od požiadavky na stiahnutie sa ruských vojakov z celého jej územia. To by potom otvorilo cestu novým mierovým rokovaniam.

 

Ukrajinský mierový summit v Saudskej Arábii údajne priniesol pokrok. Ukrajina mala súhlasiť s obnovením rokovaní s Ruskom a Zelenskyj ustúpil od svojej požiadavky, aby sa Rusko stiahlo z dobytých území pred začatím rokovaní.

 

Informoval o tom v nedeľu okrem iného denník Wall Street Journal. Zelenského vládny úrad však tieto správy okamžite poprel. Stále nie je ochota viesť mierové rozhovory bez požiadavky na stiahnutie ruských jednotiek. Otázka stiahnutia ruskej armády je jadrom mierových rokovaní. Rusko nie je pripravené v žiadnom prípade súhlasiť s touto požiadavkou.

 

Podľa insiderov, ktorí boli v sobotu prítomní na mierovom summite v saudskoarabskom meste Džidda, Ukrajina vraj v tejto otázke po prvý raz ustúpila.

 

Rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom prebiehali už v prvých mesiacoch vojny. Tie sa uskutočnili najskôr v Minsku, potom pokračovali v Istanbule. Pod tlakom Veľkej Británie Ukrajina napokon prerušila a či ukončila rokovania, ktoré už boli krátko pred úspešným dohodnutím mieru.

 

Teraz vraj Ukrajina v Saudskej Arábii deklarovala ochotu obnoviť rokovania s Ruskom.

 

Po rozhovoroch v Džidde zúčastnené krajiny nevydali záverečné vyhlásenie. Väčšina západných médií o správach mlčí. Chýba záverečné vyhlásenie, pretože išlo výlučne o konzultačné podujatie.

 

Namiesto toho sa často hovorí o diplomatickom úspechu Ukrajiny, v zmysle jej rétoriky, keďže na rokovaniach sa zúčastnila Čína. Zastúpenie mali aj ostatné mocnosti BRICS, Rusko sa nezúčastnilo. Hostiteľská Saudská Arábia vraj predstavila nový mierový plán.

Celkovo sa summitu zúčastnilo 40 krajín. Kyjev potom oficiálne tvrdil, že ukrajinská pozícia bola posilnená.

 

Všetky zúčastnené štáty sa zaviazali podporiť zachovanie územnej celistvosti Ukrajiny. To hovorí Kyjev.

 

Či to však zodpovedá vývoju v zákulisí, je nanajvýš otázne, najmä vzhľadom na nevydarenú letnú ofenzívu ukrajinskej armády.

V priamom rozpore s tým, čo o výsledku rokovaní v Džidde tvrdí Ukrajina, je preto skutočnosť, že neexistovalo žiadne spoločné záverečné vyhlásenie.