Nezadržateľné napredovanie AfD – aj v Meklenbursku-Predpomeransku sa stala s veľkým odstupom voličmi najpreferovanejšou stranou

22.09.2023 17:56

Po tom, čo AfD v Brandenbursku pred pár dňami získala najvyššie hodnotenie vo volebnom prieskume,  stalo sa tak teraz už aj spolkovej krajine  Meklenbursko-Predpomeransko.

 

Ak by boli voľby v tejto východonemeckej krajine budúcu nedeľu, tak najväčšiu šancu skončiť na čele by mala AfD. Ukazujú to výsledky aktuálneho prieskumu Infratest-dimap na objednávku NDR, ktorý bol zverejnený tento utorok.

 

S podielom hlasov 32 percent by bola prvýkrát najsilnejšou silou v tejto spolkovej krajine.

 

Takto sa podľa prieskumu momentálne (ne)darí  ďalším stranám:

 

Aktuálne vládnuca SPD má výrazné straty a je na úrovni len 23 percent, CDU má 18 percent.

Ľavicu a Zelených by volilo osem percent opýtaných.

A FDP by sa dokonca musela rozlúčiť so svojim pobytom v krajinskom Parlamente – lebo má len tri percentá.

 

AfD by sa síce s aktuálnym výsledkom nepodarilo zostaviť vládu, keďže všetky strany momentálne spoluprácu s alternatívou vylučujú. Ale ani červeno-červená aliancia by nedosiahla väčšinu. Preto je len otázkou času, kedy príde k prvej koalícii, v ktorej bude aj AfD.

 

Rekordné výsledky už AfD dosiahla aj v prieskumoch v Sasku a Durínsku. Minulý týždeň dosiahla alternatíva aj v Brandenbursku rovnaký výsledok ako v  Meklenbursku-Predpomeransku s 32 percentami. Je to jej najlepší výledok, aký tam kedy strana dosiahla vo volebnom priekume.