Nemecko sa stalo krajinou, kde občania nedôverujú demokracii a už vôbec nie vládnucím stranám. Možno preto tvrdiť, že tam je ešte demokracia?

18.08.2023 13:44

Podľa prieskumu Körberovej nadácie Nemci stále menej dôverujú demokracii. To uviedli tento týždeň ľavicové médiá Die Welt. „Zabudli“ ale dodať, že v krajine, kde čoraz menej občanov dôveruje demokracii, už de facto žiadna demokracia neexistuje.

 

Samozrejme, že aj toto médium je ale súčasťou tých štruktúr v Nemecku, ktoré demokraciu postupne demontovali a premieňajú ju na ideológiu, ktorá diktuje a jednostranne určuje systém, nesúci len nálepku demokracie.

 

Podľa tohto prieskumu sú mnohí respondenti presvedčení, že politici a médiá sa nich pozerajú len zvysoka a arogantne.

 

Prieskum zistil aj to, že ešte horšie je to s dôverou občanov v politické strany (s výnimkou AfD). Tá už klesla na minimum.

 

Ak občania ale nedôverujú vládnym stranám, ktoré o sebe tvrdia, že sú demokratické, tak demokraciu v takej krajine treba hľadať len s lupou – pričom aj tá sotva pomôže pri jej hľadaní!

 

Podľa prieskumu dôvera nemeckých občanov v demokraciu rapídne klesá.

 

Zatiaľ čo na jeseň 2021 necelá tretina opýtaných uviedla, že má malú, prípadne menšiu dôveru v nemeckú demokraciu, tak až 54 percent Nemcov sa toto leto vyjadrilo podobne. Vyplynulo to z prieskumu, ktorý si objednala Körberova nadácia.

 

Ešte dramatickejšia je strata dôvery verejnosti v strany.

 

Už v roku 2020 len 29 percent Nemcov uviedlo, že dôveruje stranám, ale do roku 2021 toto číslo už kleslo na 20 percent a teraz je na úrovni neuveriteľných len 9 percent.

 

86 percent Nemcov by sa chcelo viac zapájať do dôležitých rozhodnutí. Týka sa to predovšetkým komunálnej úrovne (93 percent) a štátnej úrovne (91 percent). Nemci ale považovali za dôležitú väčšiu účasť aj na federálnej úrovni (85 percent).