NATO po vyprovokovaní Ruska zamýšľa expandovať i do Ázie a provokovať Čínu! Ostrá reakcia Pekingu

17.07.2023 15:50

Keďže Čína je vnímaná ako hrozba pre Západ pod vedením USA, zdá sa, že NATO sa snaží expandovať dokonca už aj do ázijsko-pacifického regiónu. Japonsko už prejavuje záujem o vstup do západnej vojenskej aliancie. Peking reagoval tvrdým varovaním.

 

Čínu mimoriadne hnevajú náznaky, že NATO by sa mohlo rozširovať do oblasti Tichého oceánu a juhovýchodnej Ázie, ktorú považuje za „svoje“ územie. V prípade, že sa NATO skutočne rozšíri tak ďaleko na východ, tak Čína vyhlásila, že bude na to tvrdo reagovať.

 

V reakcii na komuniké NATO zverejnené minulý týždeň vydala Čína o deň neskôr ostré vyhlásenie, v ktorom obvinila NATO zo skresľovania pozície a politiky Číny a úmyselnej diskreditácie krajiny. Uvádza to správa v Európskej únii.

 

V protičínskom vyhlásení NATO sa uvádza, že Čína na rozšírenie svojho vplyvu po celom svete používa rôzne metódy, ako je politika, ekonomika a vojenská taktika (to USA ale robia po celom svete už viac ako dvesto rokov!). Čína však svoje plány, zámery a vojenskú expanziu naďalej tají.

Vo vyhlásení sa tiež spomína, že agresívne kybernetické a hybridné operácie Číny spolu s jej konfrontačným „jazykom“ a dezinformáciami predstavujú hrozbu pre bezpečnosť NATO a jeho spojencov.

 

Čínski reprezentanti uviedli, že Peking je proti rozširovaniu NATO do ázijsko-tichomorského regiónu a varovali, že každá akcia, ktorá by ohrozila legitímne práva a záujmy Číny, sa stretne s rozhodnou reakciou.

 

Peking dôkladne monitoruje aj aktivity štyroch regionálnych spojencov USA, a to austrálskeho premiéra Anthonyho Albaneseho, japonského premiéra Fumia Kishidu, novozélandského premiéra Chrisa Hipkinsa a juhokórejského prezidenta Yoon Suk-Yeola, ktorí sa zúčastnili na summite NATO v Litve.

 

 

.