Minister obrany USA Lloyd Austin v Senáte: Ak prestane naša podpora Ukrajiny, tak Putin zvíťazí

02.11.2023 11:42

Americký minister obrany Lloyd Austin je toho názoru, že Rusko bude úspešné, ak USA nebudú pokračovať v podpore napadnutej Ukrajiny.

 

Na svojom utorkovom vypočutí pred rozpočtovým výborom amerického Senátu vo Washingtone dostal Austin otázku, ako dlho bude Ukrajina ešte odolávať útokom, kým ruský prezident Vladimir Putin vyhrá vojnu, ak nebude USA poskytovať Ukrajine aj naďalej vojenskú pomoc.

 

Minister Austin odpovedal, že je ťažké poskytnúť presný časový rámec.

 

„Môžem vás však ubezpečiť, že prezident Putin bude úspešný bez našej podpory Ukrajiny. Ak teraz ukončíme s podporou Ukrajiny, tak Putin bude len silnejší a bude úspešný v tom, čo chce dosiahnuť,“

vyhlásil pre senátormi Austin.

 

Početní republikáni v Snemovni reprezentantov USA sú proti ďalšej pomoci Ukrajine.

V Kongresovej snemovni existujú snahy oddeliť otázku vojenskej podpory pre obe krajiny, Izrael a Ukrajinu, a najprv hlasovať o pomoci len pre Izrael.

 

Minister zahraničných vecí Antony Blinken a minister Austin zdôraznili, že podpora pre obe krajiny je naliehavo potrebná aj preto, že vojny súvisia s úzkymi väzbami medzi Ruskom a Iránom, napríklad aj pri výmene vojenského materiálu.

Simultánne investície pre Izrael a Ukrajinu by podľa nich priniesli veľa výhod. Vyslali by tiež silný signál nepriateľom Ameriky. V konečnom dôsledku vraj nejde o nič iné ako o národnú bezpečnosť Spojených štátov.