Meloni ako prvá v EÚ: Taliansko bude nekompromisne presídlovať všetkých nelegálnych migrantov do Albánska

11.11.2023 22:02

Taliansko je v súčasnosti migrantani najviac zaplavovaná krajina EÚ. Len tento rok sa ich cez Stredozemné more tam dostalo takmer 140 000.

Pravicová vláda v Ríme pod vedením premiérky Meloni prijala preto tvrdé opatrenia proti ilegálnej migrácii.

 

Ešte v septembri Meloni poverila armádu, aby zriadila špeciálne záchytné centrá, kde budú „väznení“ ilegálni migranti a čakať na deportáciu. Ministerstvo obrany by preto malo vytvoriť „štruktúry“ na zadržiavanie migrantov, ktorí vstúpili do krajiny nelegálne.

 

„Tieto tábory budú zriadené v riedko obývaných oblastiach krajiny, aby sa predišlo ďalším nepríjemnostiam s migrantami a neistote občanov v talianskych mestách,“

povedala pre talianske médiá Giorgia Meloni.

 

Výstavba a prevádzka plánovaných utečeneckých táborov v Albánsku má Taliansko stáť viac ako sto miliónov eur ročne. Oznámili to v pondelok talianska premiérka Giorgia Meloni a albánsky premiér Edi Rama.

 

Za talianske peniaze sa majú v Albánsku vybudovať a prevádzkovať dva veľké tábory pre migrantov.

 

Deväťstranové vyhlásenie o úmysle pozostávajúce zo štrnástich bodov a dvoch príloh bolo uverejnené v talianskej a albánskej tlači. Platí na nasledujúcich päť rokov a možno ho predĺžiť o ďalších päť rokov.

 

Rím sa zaviazal previesť 16,5 milióna eur do Tirany do deväťdesiatich dní od nadobudnutia platnosti dohody a naďalej ich každoročne vyplácať. Ako záruku vloží talianska strana na účet v albánskej banke ďalších sto miliónov eur.

 

Ilegálov, ktorých talianske úrady zachránia na mori, budú deportovať  do albánskych táborov. Do dvoch táborov sa naraz zmestí 3000 ľudí, čo podľa talianskych prepočtov znamená 39 000 migrantov ročne.

 

"Verím, že ide o skutočne európsku dohodu a chcem zdôrazniť, že ukazuje, že je možné spolupracovať pri riadení migrácie,"

vyhlásila Meloni spolu so svojím albánskym kolegom Edim Ramom v Ríme.

 

 "Migranti zostanú v záchytných centrách tak dlho, ako to bude potrebné na rýchle spracovanie žiadostí o azyl a keď azyl nedostanú, tak budú urýchlene deportovaní do Albánska,"

uzavrela Meloni.

 

Dohoda medzi Talianskom a Albánskom nerieši čo bude Tirana robiť s migrantami deportovanými z Talianska a nakoľko krajina nie je v EÚ, tak sa nemusí držať na žiadne pravidlá EÚ utečeneckej politiky.

 

Experti vychádzajú z toho, že táto nová metóda prístupu k ilegálnej migrácii urobí Taliansko neatraktívnym pre mnohých potenciálnych migrantov.