Mainstream priznáva to čo by pred časom nebol priznal: Väčšina Nemcov je proti aliančným záväzkom voči NATO

13.03.2023 11:59

V prípade krízy by menej ako polovica Nemcov bola za vojenskú podporu NATO partnerov. A to napriek tomu, že je to súčasťou záväzkov Aliancie.

Nemci sa podľa prieskumu pozerajú na aliančné záväzky, ktoré z členstva v NATO vyplývajú, s veľkou rezervou. Odpor voči NATO sa zvýšil aj v dôsledku ukrajinskej krízy.

V reprezentatívnom prieskume Allensbachského inštitútu pre demoskopiu pre „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung“ len 45 percent opýtaných uviedlo, že Nemecko by malo poskytnúť vojenskú podporu inej krajine NATO, ak by bola napadnutá. 35 percent opýtaných sa vyslovilo proti takejto podpore aliancie; 20 percent bolo nerozhodnutých.

 

Medzi východom a západom sú veľké rozdiely:

 

Vo východnom Nemecku je relatívna väčšina 49 percent proti vojenskej podpore partnerov NATO v prípade krízy, v západnom Nemecku je to 32 percent. Len 30 percent obhajuje takúto účasť na východe v porovnaní so 48 percentami na západe.

Prípad spojenectva NATO je upravený v článku 5 Severoatlantickej zmluvy z roku 1949. To umožňuje kolektívnu reakciu v prípade „ozbrojeného útoku“ na jeden alebo viacero členských štátov.

 

Matthias Brandt:

Deutschland hätte mit der Wiedervereinigung ein neutraler Staat werden müssen. 

Nemecko sa malo stať po opätovnom zjednotení neutrálnym štátom.

 

Tento názor má čoraz viac Nemcov