Maďarsko napomenulo OSN, aby si pripomenula, že jej pôvodná úloha bola sprostredkovávať mier a nie vojnu

26.09.2023 21:40

Byrokrati OSN, najmä generálny tajomník OSN Antonio Guterres, ktorý vyrastal v Portugalsku v období fašizmu, ktorý zlikvidovala až karafiátová revolúcia v roku 1974, sa stále viac snažia postaviť do role nikým nevolenej svetovej vlády.

 

Zdravotný a klimatický fašizmus spojený s cenzúrou sú na dennom poriadku. Úloha, ktorú preberá OSN, sa však stretáva s čoraz väčšou kritikou.

 

„Svet by sa mal chopiť príležitosti, ktorú ponúka Valné zhromaždenie OSN a nastoliť mier na Ukrajine, ale to si vyžaduje dialóg medzi znepriatelenými stranami,“

 

povedal v New Yorku maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó po príchode na 78. kongres OSN.

 

Minister uviedol, že v súvislosti so zasadnutím Rady EÚ pre zahraničné veci naplánovaným na popoludnie pri príležitosti Valného zhromaždenia OSN očakával, že jeho kolegovia budú varovať všetkých pred stretnutím a dialógom s predstaviteľmi ruskej vlády, aby ich usmernili.

 

Maďarský minister naopak však vie, že OSN vznikla preto, aby sa strany, ktoré sú medzi sebou vo vojne, mohli spolu aspoň rozprávať, lebo potom je nádej, že sa nájde riešenie alebo sa situácia aspoň nezhorší.

 

Szijjártó vyhlásil: 

„Svet by mal využiť tento týždeň na to, aby na Ukrajinu priniesol mier. Tu sú Rusi, tu sú Ukrajinci, tu sú Američania, Francúzi, všetci a tu by bola príležitosť, aby sa všetci medzi sebou porozprávali na takzvanej neutrálnej pôde.

Ja sám sa samozrejme stretnem s ruským ministrom zahraničných vecí, čo je naplánované na druhú polovicu tohto týždňa, a bol by som rád, keby to isté urobilo čo najviac mojich západoeurópskych kolegov."

 

Maďarský minister zdôraznil, že každý deň strávený vo vojne prináša viac smrti a ničenia a že podmienky pre mier sa naďalej zhoršujú.

 

Ako sa ale dalo očakávať ani jeden zo západoeurópskych kolegov Szijjárta nepodporil jeho výzvu.