Maďarsko a Srbsko odštartujú spoločný plynový podnik, nezávislý od nariadení Bruselu

25.08.2023 11:12

EÚ sa snaží európskym národom maximálne obmedziť plyn. Energia má byť enormne drahá, štáty majú byť odrezané od lacnej energie a blahobytu a stredné podniky majú byť pritlačené k múru. Sú však krajiny, ktoré sa nenechajú zotročovať diktátom Bruselu, a kde sú záujmy ich vlastných občanov pred záujmami finančného kapitálu reprezentovaného WEF. Maďari a Srbi na to majú spoločné vlastné riešenie.

 

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjárto uviedol, že Serbhungas, maďarsko-srbský spoločný podnik na obchodovanie s plynom, začne svoju činnosť už v septembri. Minister Szijjárto zdôraznil, že tento spoločný podnik zabezpečí bezpečnosť dodávok energie v regióne.

 

Maďarsko navrhuje alternatívy k tranzitu plynu cez Ukrajinu

 

Množstvo plynu vstupujúceho do Maďarska z Ruska cez Ukrajinu môže byť presmerované do tureckého prúdu, ak sa tranzit zastaví po roku 2024, uviedol maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Peter Szijjárto.

 

„Maďarsko podniklo včasné kroky, aby sa snahy o diverzifikáciu týkali nielen zdrojov, ale aj trás. Pretože prečo sú potrebné trasy, keď nie sú žiadne zdroje, a prečo sú potrebné zdroje, keď žiadne trasy nie sú? Pre plyn sú potrebné obe.

Preto je veľmi dôležité, že plynovod Turkish Stream existuje, keďže jeho priepustná kapacita do Maďarska je 8,5 miliardy metrov kubických a na základe dlhodobého kontraktu dokáže plne absorbovať celý objem plynu prichádzajúci z Ruska do Maďarska,“

povedal Szijjártó na tlačovej konferencii vysielanej na Facebooku.

 

Platnosť súčasných tranzitných dohôd medzi Ruskom a Ukrajinou vyprší v roku 2024.

 

Šéf srbského štátneho podniku Srbijagas Dušan Bajatovič a šéf maďarskej spoločnosti MVM CEEnergy Laszlo Zoltan Fritsch preto podpísali 20. júna 2023 dohodu o založení novej spoločnej plynárenskej spoločnosti SERBHUNGAS.

 

Podpísanie nasledovalo po prvom stretnutí Rady pre strategickú spoluprácu oboch krajín pri jazere Palič v severnom Srbsku a podnietilo maďarského premiéra Viktora Orbána a srbského prezidenta Aleksandara Vučiča, aby ocenili ich rozvojovú spoluprácu.

 

Nová spoločnosť SERBHUNGAS bude sídliť v severosrbskom meste Novi Sad a bude sa zaoberať obchodovaním s plynom, ďalšie podrobnosti zatiaľ neboli oznámené.

Srbi a Maďari sú nasledovaniahodným príkladom aj pre iné EÚ krajiny – a či nie?!