Koľko energie má jeden atóm?

28.04.2024 20:05

Táto otázka samozrejme nie je celkom správne položená. Prečo by ale nemohla tak znieť?

Z jednoduchého dôvodu - treba ju upresniť. A to preto, lebo všetky atómy nie sú rovnako veľké a rovnako ťažké, takže nemajú rovnaké hodnoty energie.

Ich veľkosti a hmotnosti súvisia s tým, o atóm ktorého prvku ide.

 

Atómy sa v rámci usporiadania v periodickej tabuľke chemických prvkov vyznačujú dvoma svojimi charakteristickými vlastnosťami:

 

Atómovou váhou a atómovým číslom.

 

V periodickej tabuľke prvkov sú prvky usporiadané podľa rastúceho počtu protónov. Protónové číslo zodpovedá atómovému číslu. Keďže počet protónov a elektrónov v atóme je rovnaký, tak počet protónov a celkový počet elektrónov v ňom možno odčítať z atómového čísla.

 

Prvým v poradí v tejto tabuľke je atóm vodíka – má atómové číslo jeden. To znamená, že má len jeden protón a jeden elektrón, a ako jediný zo všetkých atómov iných prvkov nemá žiadny neutrón. Má aj najnižšiu atómovú váhu a tým aj najmenšiu energiu.

 

Energetický ekvivalent atómu vodíka je 0,16 krát 10 na mínus 9 joulov alebo vyjadrené inakšie 0,16 miliardtiny joulu.

 

Teraz to môžete spočítať. Ak generujete 75 joulov za sekundu a atóm vodíka potrebuje na svoje vytvorenie 0,16 miliardtiny joulu (to je zároveň hodnota energie, ktorá je v ňom), tak môžete vytvoriť 1 atóm vodíka za približne 20 krát 10 na mínus 12 sekúnd, inými slovami za 20 biliónstín sekundy.