Kirgizsko hlási pokusy o nábor kirgizských občanov na teroristické útoky v Rusku

29.03.2024 23:07

Kirgizské ministerstvo práce vyzvalo kirgizských občanov žijúcich alebo prechodne sa zdržiavajúcich v Rusku, aby nereagovali na provokácie, nenachádzali si prácu cez sociálne siete, nezúčastňovali sa rôznych akcií a venovali sa deťom.

 

Náboroví pracovníci na sociálnych sieťach sa snažia naverbovať kirgizských občanov, vrátane maloletých, na teroristické útoky v Rusku. Vyplýva to z vyhlásenia Ministerstva práce, sociálneho zabezpečenia a migrácie Kirgizska.

 

Zastúpenie ministerstva práce, sociálneho zabezpečenia a migrácie v Ruskej federácii oznámilo, že  kirgizskí občania, vrátane maloletých, sú aktívne náborovaní prostredníctvom sociálnych sietí a populárnych Messengerov, ako je Telegram, aby sa zúčastnili na teroristických útokoch v Rusku.

Je to uvedené v oznámení na webovej stránke kirgizskej inštitúcie.

 

Vo vyhlásení sa uvádza, že náboroví pracovníci pôsobia predovšetkým prostredníctvom zoznamovacích stránok, pričom preverujú potenciálne obete „analýzou správ v rôznych skupinách podľa náboženských, kultúrnych, národných a iných sociálnych aspektov“ a zameriavajú sa na „zraniteľné, depresívne alebo neisté osoby.“

 

Misia vyzvala kirgizských občanov žijúcich alebo prechodne sa zdržiavajúcich v Rusku, aby sa dobre starali o svoje deti a venovali im zvýšenú pozornosť, aby sa nedostali do rúk takých pochybných náborových pracovníkov.

 

Zároveň kirgizské zastúpenie pripomína, že účasť na teroristických útokoch sa trestá podľa trestného práva Ruskej federácie až doživotným väzením.