Kancelár Scholz je proti urýchlenému prijatiu Ukrajiny do EÚ

12.03.2022 22:48

Ukrajinský prezident Zelenskyj, jeho minister zahraničia Dmytro Kuleba a jeho veľvyslanec v Berlíne Andryj Melnik každý deň naliehajú na Olafa Scholza, aby sa zasadil za urýchlené prijatie Ukrajiny do EÚ.

Vo Versailles sa stretli vo štvrtok šéfovia EÚ štátov, aby rokovali o ukrajinskej kríze. Prejavili sa medzi nimi veľké napätia pri hľadaní odpovede na návrh Ukrajiny na urýchlené prijatie do EÚ.

Nemecký kancelár Olaf Scholz bol jednoznačne na strane tých, ktorí to odmietajú. Holandský premiér Mark Rutte: „V  žiadnom prípade urýchlené prijatie neprichádza do úvahy.“

Luxemburský premiér Xavier Bettel povedal, že existuje mnoho podmienok pre vstup do EÚ a tie musia byť najprv splnené, a to si vyžaduje dlhý čas. Scholz k tomu povedal: „Rozhodne je dôležité, že veci, ktoré pri prijímaní štátov do EÚ platili v minulosti, tak musia byť dodržané aj v súčasnosti.“

S tým nesúhlasili krajiny ako Litva a Estónsko. Podľa estónskej premiérky Kaji Kallas existuje teraz morálna povinnosť ukrajinský sen o EÚ čo najskôr splniť.