K žalobe podanej na von der Leyen sa pridalo Poľsko a Maďarsko. Je to historicka udalosť v EÚ. Ide o zmluvu Pfizer-EU a rolu, ktorú v tom mala šéfka EÚ-komisie

29.03.2024 21:15

Podľa viacerých EÚ poslancov sa „sprisahanie Leyen-Pfizer“ považuje za jeden z najväčších korupčných škandálov v histórii EÚ:

 

Zmluva medzi spoločnosťou Pfizer a EÚ týkajúca sa vakcín-mRNA proti Covidu.

 

Pfizer už zažaloval štáty EÚ na základe ich nedodržania veľmi nevýhodnej zmluvy pre ne.

Pritom ale nikto nevie, čo si vtedy Bourla, generálny riaditeľ Pfizer a Ursula von der Leyen súkromne o tom komunikovali.

 

Príbeh je teraz o jednu kapitolu bohatší: Poľsko (Pfizer požaduje od Varšavy 1,3 miliárd eur) a Maďarsko (od Budapešti chce Pfizer 60 milión eur) sa pripojili k aktuálnej žalobe na Ursulu von der Leyen.

 

V centre politicko-právnej aféry je zmluva medzi EÚ a Pfizerom, ktorá stále nie je (oficiálne) verejná. Olivier Frot, právnik, po jej analýze už dávno vysvetlil: „Zmluva, ktorá je taká výhodná pre priemyselníka, sa mi zdá nenormálna.“

Tento škandál zahŕňa aj textové správy medzi Bourlom a von der Leyen, ktoré boli  zničené.

 

V tejto súvislosti podal belgický lobista Frédéric Baldan 5. apríla 2023 trestné oznámenie na Leyen v Liège. Obvinenia: zneužitie právomoci verejného činiteľa, zničenie dokumentov, ako aj nezákonné zastupovanie záujmov a korupcia.

 

Spor medzi Baldanom a Leyen sa rýchlo stal politickým. Lobistická licencia mu bola odobratá a v júni minulý rok sa spýtal cez médiá:

 

„Môže Ursula von der Leyen zostať predsedníčkou Európskej komisie vzhľadom na tieto záležitosti?“

Nasleduje občianskoprávny spor na súde EÚ, v ktorom Baldan vyzval na suspendovanie Ursuly von der Leyen a eurokomisárov, kým proti nim prebieha trestné stíhanie.

 

Florian Philippot, šéf francúzskej národnej suverénnej strany „Les Patriotes“, sa tiež pripojil k žalobe.

 

Mainstreamové médiá sa tejto právno-politickej afére takmer nevenujú. Záhadná smrť Michelle Rivasi tiež nebola pre ne problémom, hoci bola najvýznamnejšou predstaviteľkou EÚ v boji proti korupcii.

 

No niekedy si novinári predsa len robia svoju prácu.

 

Francúzske médium France Soir v pondelok zverejnilo podrobné informácie o „prehreškoch“ von der Leyen vo veci zmluvy EÚ s Pfizerom. O.i. France Soir citoval trochu posmešne aj vyhlásenie vyšetrujúceho sudcu z Liège:

 

„Nie som zo zákona oprávnený odpovedať na vaše otázky. Kópiu posielam štátnemu prokurátorovi v Liège a pani Vanderputten z EPPO (Európska prokuratúra), na ktoré sa môžete obrátiť.“

 

France Soir poslal otázky tam, ale aj odtiaľ dostal neuspokojivú odpoveď:

 

„Vyšetrovanie získania vakcín COVID-19 v Európskej únii stále prebieha a podlieha vyšetrovaciemu tajomstvu v snahe zachovať dôkazy užitočné na zistenie pravdy. Z tohto dôvodu vám momentálne nemôžeme poskytnúť žiadne ďalšie podrobnosti. Hneď ako budeme môcť verejne informovať o tomto vyšetrovaní, podelíme sa o informácie prostredníctvom médií.“

 

Zrejme  sa však brzdí aj vyšetrovanie aféry Leyen.

Francúzske médiá uviedli, že „EPPO bráni konaniu, aby vyšetrujúci sudca nemohol vykonať vyšetrovanie.“ Išlo tak v podstate o bezprecedentný súdny škandál.

France Soir vo svojom výskume prichádza k záveru:

 

"EPPO prekračuje svoje právomoci v súdnom spore Baldan-Von der Leyen."

Novinári však zistili ešte niečo iné. K Baldanovej žalobe sa pripojili štáty vrátane Poľska a Maďarska, ktoré spoločnosť Pfizer sama žalovala To sa ešte nikdy nestalo. K žalobe sa vraj chce pripojiť aj Rumunsko.

 

Situácia je veľmi zložitá, pretože súdny spor proti prezidentke Komisie Ursule von der Leyen podporuje najmenej 10 žalobcov (Baldan, belgická politická strana Vivant Ostebelgien, Les Patriotes a najmenej dve európske krajiny...), a to v čase, keď sa ona snaží robiť všetko pre to, aby bola zvolená na ďalšie funkčné obdobie prezidentky.

 

Štáty ešte nikdy nepodali trestné oznámenie na šéfa EÚ-komisie. Už len táto mimoriadna skutočnosť by jej nemala dovoliť znovu kandidovať. Zmluva o EÚ a Kódex správania, ktorý definuje funkciu šéfa EÚ, od nich vyžaduje, aby spĺňali najvyššie normy morálky, etiky a čestnosti.

 

V EÚ-parlamente kolujú fámy a jazyky niektorých poslancov sa rozviažu, keď sa ich opýtajú na sťažnosť pána Baldana:

„Ursula bola v modrom hneve.“ (Farba hnevu v Belgicku!).

 

Aféra Pfizer-Leyen teda poriadne vrie v pozadí. Absurdné je,  že táto vypočítavá, emocionálne ľadová a chorobne ctižiadostivá karieristka Leyen chce byť za každú cenu predsedníčkou Komisie ďalších päť rokov. Tým sa ale jej škupulózna aféra neskončila.

 

Florian Philippot, francúzsky politik, napísal o správe France Soir, že bola „obrovská“ a vyhlásil:

 

„Pravda a spravodlivosť neúprosne napredujú! Uršula a všetci protagonisti nebudú môcť uniknúť svojej zodpovednosti!“