Je USA-ministerka financií na tom v hlave podobne ako Biden – teda, že myslenie jej občas zlyháva?

17.07.2023 15:57

Nemecký mainstream citoval jej nedávnu výpoveď. Ministerka Janet Yellen vyhlásila: „Koniec vojny na Ukrajine by bolo to najlepšie, čo sa môže urobiť pre svetovú ekonomiku.“

 

To je veta, z ktorej jednoznačne vyplýva, že Yellen nechce nič iné, ako rýchle ukončenie tejto vojny.

 

Tým by ale bola v opozícii voči vojnovým štváčom, ako je jej šéf, prezident Biden a aj proti ďalším prívržencom neprestajných dodávok západných zbraní Kyjevu, ako je napr. minsterka Baerbock, čo samozrejme vojnu len predlžuje a zároveň čoraz viac škodí svetovej ekonomike.

 

Ale už krátko po vyššie citovanej výpovedi ministerky USA, vyšlo z úst Janet Yellen niečo, čím si sama protirečí, alebo vyjadrené inakšie – čím usvedčuje sama seba z klamstva.

 

Je však možné aj to, že podobne ako Joe Biden občas zabúda, čo nedávno povedala, a tak sa jej stáva, že v tej istej veci vyhlási pravý opak svojho predošlého výroku.

 

V tomto prípade sa to tak stalo americkej ministerke v indickom Gandhinagare pred stretnutím so svojimi kolegami z ostatných krajín G20. Tam označila podporu Ukrajiny za dôležitú pre globálnu ekonomiku.

 

Odrazu už nehovorila nič o rýchlom ukončení ukrajinskej vojny, ako o najväčšom „požehnaní“ pre svetovú ekonomiku.

 

V Gandhinagare bola pre ňu najdôležitejšia len podpora Ukrajiny, čo v súčasnosti znamená len zbrane a len zbrane pre Kyjev, teda len predlžovanie vojny a ďalšie devastovanie svetovej ekonomiky.

 

Táto jej výzva ale nenašla nijakú rezonancie u veľkej časti štátov G20 na stretnutí v Indii, ako u členov BRICS, Saudskej Arábie, Indonézie, Argentíny, Mexika.

 

Záverom otázka. Takže ako je to teda naozaj, pani ministerka s Vašou výpoveďou:

 

„Koniec vojny na Ukrajine by bolo to najlepšie, čo sa môže urobiť pre svetovú ekonomiku.“

 

Tej výpovedi predsa úplne protirečí tá druhá výpoveď.