Indický minister zahraničných vecí potvrdil, že Ukrajina nie je pozvaná na summit G20

17.08.2023 15:22

Viaceré západné médiá tvrdili už pred nejakým časom, že Ukrajina dostane pozvanie na tento summit.

 

Indický minister Subramanyam Jaishankar ale upozornil na to, že skupina sa nezaoberá otázkami globálnej bezpečnosti, platformou pre túto problematiku je Bezpečnostná rada OSN.

 

Ukrajina nebola pozvaná na summit G20, ktorý sa bude konať 9. až 10. septembra v Naí Dillí, pretože skupina sa zaoberá ekonomickým rozvojom, zatiaľ čo Bezpečnostná rada OSN je miestom pre bezpečnostné otázky. Informoval o tom indický minister zahraničných vecí Subramanyam Jaishankar.

 

„G20 je o globálnom raste a o rozvoji (hospodárstva). Summit sa bude zaoberať energiou, hnojivami a potravinami,“

odpovedal na tlačovej konferencii v Naí Dillí indický minister na otázku, prečo Ukrajina nie je na zozname krajín pozvaných na summit.

 

Indický minister tiež pripomenul, že pozvánky na septembrový summit už boli rozoslané a že v žiadnom prípade sa už žiadne ďalšie nepošlú.

 

Na summit do Indie boli pozvané všetki hlavy štátov a vlád skupiny, ako aj hlavy štátov a vlád deviatich ďalších krajín – Bangladéša, Egypta, Maurícia, Holandska, Nigérie, Ománu, Singapuru, Španielska a Spojených arabských emirátov.

 

Hovorca indického ministerstva zahraničných vecí Arindam Bagchi už skôr uviedol, že Naí Dillí očakáva účasť lídrov všetkých krajín v združení.