Ide o objektivitu! Toto sú fakty: Pred útokom Hamasu na Izrael prišlo k izraelským provokáciám okolo mešity al-Aksá, o čom západné médiá mlčali

27.10.2023 15:21

Niekoľko dní pred útokom Hamasu na Izrael nezabránili izraelské úrady ortodoxným Židom zaútočiť na jednu z najdôležitejších svätýň islamu. V západných médiách o tom nie sú takmer žiadne správy.

Je ale nesporným faktom, že vojna v Izraeli a Palestíne má svoju dlhú predhistóriu, ktorú západné médiá zvyknú ignorovať.

 

Ide o útlak Palestínčanov v posledných desaťročiach a pokračujúce odmietanie implementácie rezolúcie OSN, ktorá už desaťročia vyzývala na riešenie konfliktu v podobe vytvorenia dvoch štátov Izraela a Palestíny. Vzhľadom na súčasnú vojnu o nej západné médiá prakticky vôbec neinformujú.

 

Namiesto toho západné médiá a politici opakujú, že Hamas spustil nevyprovokovaný, brutálny teroristický útok na Izrael a že Izrael má právo brániť sa.

Je faktom, že útok Hamasu bol brutálny a je tiež pravda, že Izrael má právo brániť sa.

 

Otázkou však je, či sa dá hovoriť len o „obrane“, keď Izrael bombarduje pásmo Gazy a počet mŕtvych civilistov na palestínskej strane je teraz oveľa vyšší ako počet mŕtvych izraelských.

 

Nejde o počítanie počtu mŕtvych, ide len o otázku, či sa to dá nazvať „obranou“, keď Izrael systematicky bombarduje aj civilistov a civilné ciele v pásme Gazy a uvalí na pásmo totálnu blokádu.

 

Navyše nemožno povedať, že Hamas zasiahol úplne nevyprovokovane a prekvapujúco.

 

Mešita al-Aksá na Chrámovej hore v jeruzalemskom Starom meste je považovaná za tretiu najvýznamnejšiu mešitu v islame po Kaabe v Mekke a Prorokovej mešite s hrobkou proroka Mohameda v Medine. Izrael považuje Jeruzalem za svoje hlavné mesto, čo však nie je medzinárodne uznávané, ale je to veľmi kontroverzné, pretože mesto je jedným z najsvätejších miest pre všetky svetové náboženstvá. Predovšetkým skutočnosť, že moslimom v Jeruzaleme je opakovane bránené v praktizovaní ich viery, sa stretáva s kritikou a protestmi v islamskom svete.

 

 

Stalo sa to viackrát aj v roku 2023, no na Západe sa to takmer nedostalo do titulkov. Izraelská polícia vtrhla do mešity al-Aksá aj v apríli 2023 uprostred moslimského pôstneho mesiaca ramadán, čomu sa na Západe venovala malá pozornosť, ale v moslimských krajinách áno.

 

V jednej z mála správ, ktorá sa o tom objavila v nemeckých médiách, stálo o.i.:

 

"Palestínsky očitý svedok Abdel Karim Ikraiem povedal, že polícia ozbrojená obuškami, granátmi so slzným plynom a dymovnicami "násilne" vstúpila do mešity a bila ženy a mužov, ktorí sa modlili.

Video, ktoré koluje online sieťami, ukazuje, ako policajti udierajú palicami do ľudí na podlahe mešity.

Palestínsky Červený polmesiac uviedol, že po zrážkach ošetril 37 zranených ľudí, z ktorých niektorí boli prepustení z policajnej väzby.“

 

V moslimskom svete boli proti tomu veľké protesty:

„Jordánsko, ktoré spravuje mešitu, odsúdilo tieto útoky a vyzvalo izraelskú políciu, aby sa okamžite stiahla z miesta. Policajnú operáciu odsúdila aj Liga arabských štátov, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Egypt a Turecko. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan povedal, že Izrael prekročil „červenú čiaru“.

 

Podozrenie, že provokácie v mešite vyvolal Izrael, vzniká preto, že namiesto deeskalácie situácie izraelská polícia následne chránila radikálnych ortodoxných Židov, ktorí sa pretlačili na zábradlie mešity.

 

Ďalšie provokácie boli 1. októbra, keď tisíce izraelských osadníkov vtrhli do areálu mešity. A 4. októbra desiatky izraelských osadníkov vtrhli na územie tretieho najposvätnejšieho miesta islamu, zatiaľ čo izraelská polícia zabránila mladým Palestínčanom vstúpiť do mešity.

 

Išlo azda o úmyseľne vyprovokovanú vojnu?

 

Tieto provokácie v mešite al-Aksá, pod ochranou izraelskej polície, sa odohrali len niekoľko dní pred teroristickým útokom Hamasu na Izrael.

 

To sú fakty a každý si môže o tom urobiť vlastný úsudok.......