Hanba Kanady: Počas návštevy Zelenského prezident kanadského Parlamentu vo svojej reči si uctil ukrajinského nacistu, vojnového zločinca

25.09.2023 22:35

Prezident Zelenskyj ako hlava ukrajinského štátu v piatok navštívil Kanadu  a hovoril v Parlamente v Ottawe, kde opäť  dôrazne žiadal (neprosil) o podporu.

 

Po ňom mal reč prezident Parlamentu Anthony Rota a v prítomnosti ukrajinského prezidenta  vyznamenal 98-ročného ukrajinského imigranta Jaroslava Hunku ako „ukrajinsko-kanadského vojnového veterána“, ktorý - ako o ňom vyhlásil - bojoval za nezávislosť Ukrajiny proti Rusku.

 

To bola ale samozrejme obrovská lož, lebo 98-ročný Ukrajinec Hunka je nacistický vojnový zločinec, ktorý ako člen SS-divízie bojoval s nemeckou Wehrmacht v 2. svetovej vojne proti Rusom. To všetko musel určite veľmi dobre vedieť aj prezident Zelenskyj.

 

Hunka bol tiež prítomný v Parlamente a po tom, ako ho Rota vyhlásil za bojovníka za slobodu Ukrajiny, tak zaznel veľký potlesk prítomných. Informovalo o tom Radio Canada a zároveň uviedlo, že žije vo volebnom obvode Anthonyho Rotu.

 

Pravda o Hunkovi, ktorú prezident Parlamentu zamlčal, však veľmi rýchlo vyšla najavo.

Prišla s ňou organizácia FSWC – kanadská organizácia pre ľudské práva. Organizácia Friends of Simon Wiesenthal Center (FSWC) vyjadrila pobúrenie nad tým, že Rota nespomenul to, že Hunka počas druhej svetovej vojny slúžil v jednotke Waffen-SS. Pomenovaná je po rakúskom preživšom holokaustu a židovskom lovcovi nacistov po celom svete, kam sa po vojne rozutekali, aby ušli trestajúcej spravodlivosti,  Simonovi Wiesenthalovi (1908-2005).

 

Podľa FSCW slúžil Hunka v 14. divízii Waffen-Grenadier SS, známej aj ako Waffen-SS-Division Galizien a ktorá bola na Norimberskom procese po skončení vojny klasifikovaná ako zločinecká organizácia a mala v mnohých okupovaných krajinách národné združenia, ktoré sa podieľali na vojnových zločinoch aj proti židom.

 

Po tom ako túto informáciu FSCW zverejnila, tak kanadská televízia CBC News uviedla, že sa márne pokúšala dostať k Hunkovi.

 

Ešte v ten istý deň prišlo nielen v Ottawe k veľkým protestom proti prezidentovi Parlamentu.

 

Na druhý deň sa predseda kanadského parlamentu Anthony Rota ospravedlnil za vyznamenanie ukrajinského veterána SS počas návštevy prezidenta Volodymyra Zelenského v Ottawe.

 

Vo svojom vyhlásení okrem iného povedal:

 

"Obzvlášť by som chcel vyjadriť svoje najhlbšie poľutovanie nad tým, čo som povedal, židovským komunitám v Kanade a na celom svete. Preberám plnú zodpovednosť za svoje činy.“

 

Písali o tom a komentovali to kanadské médiá z víkendu.