Hamas vie dobre, že politický tlak na Izrael je enormný, a to aj dokonca v OSN, s čím Netanjahu nepočítal

28.10.2023 13:45

Vo svojej podstate je súčasný konflikt celý o ukoristení veľkého počtu rukojemníkov. Pretože okrem krvavých útokov na civilné obyvateľstvo Izraelu bolo zajatie rukojemníkov ústredným bodom operácie Hamasu.

Pôvodným cieľom Hamasu bolo vydierať Izrael, aby prepustil všetkých palestínskych väzňov. Malo by to byť okolo 6000.

 

To vyhlásil v Katare jeden z najvýznamnejších politických predstaviteľov Hamasu Khaled Mashaal.

Hamas vie, že politický tlak na vládu v Izraeli je veľký a zvonku na Izrael je dokonca obrovský.

 

Na Západe tiež narastá počet tých, ktorí považujú prepustenie rukojemníkov za najvyššiu prioritu. Hamas určite bude špekulovať, že čas a okolnosti pracujú pre nich a proti Izraelu.

 

O veľkej výmene zatiaľ neprebiehajú žiadne rokovania – v súčasnosti vidíme na bojisku oveľa viac aktivít. Ide o bojové operácie a vyzdvihnutie mŕtvych.

Zatiaľ to nie je o politických cieľoch, aby sa tak stalo, musí sa vojna skončiť.

 

S prepustením prvých rukojemníkov robí Hamas aj politiku. Signalizuje sa: Sme pripravení hovoriť – ale samozrejme len vtedy, ak sa zastaví bombardovanie alebo aspoň sa poskytnú maximálne humanitárne služby našim ľuďom.

Konvoje s pomocou mohli byť výmenou za prepustenie prvých rukojemníkov.

V Hamase je všetko podriadené vlastným otázkam prežitia a ďalšej existencie.

 

Ako prvé boli prepustené americké ženy, pravdepodobne preto, že USA sú hlavným spojencomom Izraela. Dá sa to chápať ako neverbálna komunikácia.

 

Podľa hesla:

Dokonca prepustíme americko-izraelských rukojemníkov a s nami možno aj ďalej rozprávať, ale nie za súčasných okolností.

 

V konečnom dôsledku je samozrejme vítaný každý prepustený rukojemník.

Zatiaľ nevieme nič o stave a situácii rukojemníkov. Sprostredkovateľ je tiež  veľmi pravdepodobne „ponechaný v tme.“ Informácie sú napokon tiež len tovarom a Hamas ho predáva veľmi draho.

 

Áno, Hamas za to bude chcieť veľmi veľa. Zdá sa, že v tejto súvislosti dôjde ako prvé k znásobeniu logistickej podpory. Ďalšie požiadavky sú už vo vzduchu: Zastaviť bombardovanie a potom zrušiť pozemnú ofenzívu izraelskej armády.

 

S približne 220 rukojemníkmi má Hamas bohatý „kapitál“ a teraz ho môže použiť ako chce a podľa potreby. Využije to na výrazné zlepšenie vlastnej pozície. Hamas sa v krátkom čase pokúsi vymeniť rukojemníkov za zrušenie vojenských akcií Izraelom. Hamas všetko podriaďuje vlastným otázkam prežitia.

 

Ako sa to dá chápať?

 

Ak by sa vojenské vedenie Hamasu dostalo do existenčnej núdze, mohla by mu byť ponúknutá možnosť opustiť Gazu, ak prepustí všetkých rukojemníkov. To by sa možno dalo dosiahnuť, ak by Izrael pokračoval v postupnom ničení vojenskej infraštruktúry v severnej Gaze, eliminovaní bojovníkov Hamasu, čím by sa oblasť stala ďalej nepoužiteľnou, a tým by sa ďalej zvyšoval priamy vojenský tlak na vedenie Hamasu.

 

Nemecko sa pri hlasovaní o rezolúcii OSN ohľadne tohto konfliktu zdržalo hlasovania.

 

Podľa nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbock sa Nemecko zdržalo vo Valnom zhromaždení OSN vo veci tohto konfliktu hlasovania, pretože rezolúcia jasne nepomenúva teror Hamasu. Baerbock vo vyhlásení uviedla, že aj k prepusteniu všetkých rukojemníkov nebolo v rezolúcii dostatočne jasne vyzvané a že ani právo Izraela na sebaobranu nebolo potvrdené.