Francúzsky exprezident: Minská dohoda mala jediný cieľ: Oklamať Moskvu a získať čas na vyzbrojenie Kyjeva

01.01.2023 23:22

Francúzsky exprezident (2012 – 2017) François Hollande po prvý raz vyslovil otvorene  to, čo  viacerí už dávnejšie tušili a niektorí dokonca predpokladali.

Hollande to teraz povedal  v rozhovore pre provládne ukrajinské noviny Kyiv Independent, kde okrem iného uviedol:

„ Celá takzvaná Minská dohoda nebola pre Západ a USA ničím iným ako rafinovaným medzinárodným taktickým manévrom, ktorý slúžil len tomu ako Rusko oklamať a získať čo najviac času pre Ukrajinu, kedy ju Západ mohol nerušene vyzbrojovať.“

 

Táto dohoda však  v podstate žiadnou dohodou nebola, pretože bola len zavádzaním , sľubovaním a neustálym porušovaním sľubov.

 Išlo v nej len o hru na čas, teda o získavanie času za účelom toho, aby Ukrajina, ktorá po puči na Majdane, ktorý zorganizovali prozápadné kruhy a po zosadení legitímneho prezidenta Viktora Janukovyča a po protiústavnom  dosadení Petra Porošenka za prezidenta bola v roku 2014 len slabo vyzbrojená, získala dostatok času na to, aby enormne posilnila svoj vojenský potenciál a mohla sa tak stať nebezpečnou hrozbou pre Rusko.

Porošenko, ktorý túto dohodu v roku 2015 ako prezident Ukrajiny spolu s prezidentom  Putinom za prítomnosti nemeckej kancelárky a francúzskeho prezidenta v Minsku podpísal, dobre vedel, že to, čo v nej stojí Ukrajina nikdy nedodrží a nikdy ani len nepomyslela na to ju plniť.

Čas ale nedostala len Ukrajina, ale aj Západ a NATO. Potrebovali ho na to, aby mohli naplno rozbehnúť produkciu zbraní, ktoré vtedy nemali k dispozícii v takom množstve ako teraz, keď Kyjev dôkladne vyzbrojili na vojnu proti Rusku, ktorú mali od zčiatku po úspešnom Majdane na pláne.

Putin  spravil obrovskú chybu, že dôveroval Nemecku a korektnosti jeho kancelárky, ktorá bola jednym z garantov Minskej dohody. Neskôr - a v každom prípade teraz - určite oľutoval túto svoju chybu.

Z pozície Moskvy a v terajšej situácii to musí ľutovať o to viac, že ak by bol vojensky zasiahol na Ukrajine okamžite po puči na Majdane 21. novembra 2013, ktorý bol v skutočnosti  pučom Západu, aby tak dostal Ukrajinu pod svoju kontrolu, bol by Putin ušetril desaťtisíce životov ruských i ukrajinských.