Erdogan označil Hamas za bojovníkov za slobodu a odsúdil Izrael za zverstvá! Ak by to urobil Orbán, tak Brusel by ho „trhal na kusy“!

26.10.2023 11:40

Turecký prezident Erdogan vo svojom prejave označil Hamas za „bojovníkov za slobodu“ a uviedol, že Izrael pácha „zverstvá“. Erdoganove výroky kritizuje vicekancelár Habeck (Zelení), ale len opatrne a „jemne“ – veď sa práve chystal ako „prosebník“ na návštevu Turecka......

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil islamistický Hamas, ktorý vládne v pásme Gazy, za bojovníkov za slobodu.

 

Erdogan v stredu v Ankare vyhlásil pred prívržencami a členmi svojej islamskej konzervatívnej strany AKP nasledovné:

 

Hamas nie je teroristická organizácia, ale oslobodzovacia a mudžahedínska skupina, ktorá bojuje za ochranu svojej krajiny a jej občanov.

 

Ako mudžahedíni sa zvyčajne označujú bojovníci z islamistických zoskupení a organizácii.

 

Erdogan ďalej povedal, že Turecko nemá problém so štátom Izrael, ale odsudzuje „zverstvá“ Izraela v pásme Gazy. Turecko neschvaľuje akcie, ktoré sa zameriavajú na civilistov, „vrátane izraelských civilistov“.

Erdogan vyzval na prímerie.

 

Svojím vyjadrením turecký prezident ale nepriamo preukázal svoje sympatie, ktoré má pre islamistické zoskupenia.

 

Turecký prezident zároveň vyzval na vytvorenie "nezávislej Palestíny" a vyhlásil, že Turecko by mohlo byť v budúcnosti garantom takýchto dohôd.

 

Izrael reagoval pobúrene. "Pokus tureckého prezidenta brániť teroristickú organizáciu a jeho provokatívne slová nezmenia hrôzy, ktoré videl celý svet," uvádza sa vo vyhlásení izraelského ministerstva zahraničia. Hamas je na rovnakej úrovni ako džihádistická organizácia Islamský štát (IS), zdôraznilo ministerstvo.

 

Určite možno súhlasiť s tým, že vytvorenie nezávislej Palestíny by bolo optimálnym riešením tohto „večne“ trvajúceho konfliktu.

 

A možno si dobre predstaviť ako by reagoval (nenávistne a zúrivo odsudzujúco) Brusel a Berlín, ak by tie isté slová ako Erdogan vyslovil Viktor Orbán, a to ešte ak by ich vyslovil skôr ako turecký prezident!

 

Čo smie Erdogan, to Orbán nesmie…..to je demokracia EÚ!