Erdogan: Izrael je šachovou figurkou Západu, ktorá slúži jeho záujmom – sú to vojnoví zločinci

30.10.2023 11:58

Státisíce Turkov sa v sobotu zišli v Istanbule, aby si vypočuli, ako ich prezident pranieroval a odsúdil Izrael a Západ ako vojnových zločincov.

 

Recep Tayyip Erdogan obvinil Izrael, že používa hlad a smäd ako zbraň a masovo ničí obyvateľov Gazy. Izraelského premiéra Benjamina Netanjahua označil za teroristu.

 

Erdogan zároveň označil Izrael za šachovú figúrku Západu. Vyhlásil tiež, že skutočnými režisérmi hry, ktorá sa hrá v regióne Palestíny sú Spojené štáty a Európa.

 

Bez ich podpory by sa Izrael zrútil za menej ako tri dni.

 

Erdogan, ktorý by mal v novembri navštíviť Nemecko vo svojom prejave pokračoval týmto vyhlásením:

„Západ ako celok rád používa iných ako nástroje bez toho, aby si sám zašpinil ruky.“

 

V jednom momente aj nepriamo pohrozil Izraelu vojenskou intervenciou.

Obrovský dav potom nadšene skandoval:

"Turecká armáda ide do Gazy!"

 

Obe krajiny sa k sebe nedávno priblížili. Minulý rok si opäť vymenili veľvyslancov. Netanjahu mal pôvodne odcestovať do Turecka tento mesiac.

 

Pred niekoľkými dňami ale turecké médiá informovali, že všetci izraelskí diplomati opustili Turecko z bezpečnostných dôvodov. Už predtým turecké bezpečnostné sily rozmiestnili okolo izraelského veľvyslanectva v Ankare obrnené vozidlá.

Už nedávne Erdoganovo vyhlásenie, že Hamas nie je teroristická organizácia, ale že sú to bojovníci za slobodu, poriadne zaťažilo vzťahy.

 

A turecký prezident vo svojom sobotňajšom prejave zopakoval  toto svoje vyhlásenie ešte raz.

 

K útoku Hamasu na Izrael Erdogan povedal:

 

„V ovzduší páchnucom ohňom a krvou došlo k udalostiam, ktoré nemožno podporiť. To však neospravedlňuje diskreditáciu slávneho eposu palestínskeho odporu Západom.

 

Palestínčania majú právo vzbúriť sa proti svojmu útlaku akýmkoľvek možným spôsobom“.

 

Erdogan predniesol tento svoj prejav vôbec nie náhodou, ale spojil ho s najvýznamnejšou udalosťou Turecka:  V predvečer 100. výročia založenia republiky a obrovských osláv.

 

Vojnu v Gaze využil na pripomenutie bývalej veľkosti Osmanskej ríše, ktorá kedysi siahala až do Palestíny.

 

V tej súvislosti vyhlásil:

"Niektorí ľudia môžu vidieť Gazu ako vzdialené miesto, ktoré s nami nemá nič spoločné. Ale ešte pred sto bola Gaza pre tento národ významné miesto."

 

Tým sa opäť pripojil symbolicky k osmanským vládcom. Erdogan týmto spôsobom  de facto legitimuje svoje tvrdenie, že je vodcom islamského sveta.

 

Vojnu v Gaze vykreslil ako súčasť sprisahania Západu, ktoré bolo namierené aj proti Turecku:

 

 „Ak načrtnete koncepty opísané najvyšším vedením Izraela, nájdete zákernú mapu, ktorá sa rozprestiera naprieč územiami našej krajiny. Ide o pokračovanie nedokončeného plánu západných mocností rozčleniť Turecko politicky, geograficky, sociálne a ekonomicky.

 

V predvečer veľkého sviatku emocionálne zvolal: 

 

"Ach, Západ, pýtam sa ťa - chceš novú konfrontáciu medzi polmesiacom a križiakmi?"