Die Welt: O tom, že budú voliť AfD, už premýšľalo 33 percent Nemcov

15.08.2023 15:19

Ak prosystémové médium  Die Welt uvádza, že tretina Nemcov si vie predstaviť, že by volila AfD, tak v realite to vyzerá asi tak, že v súčasnosti okolo 23 až 25 percent Nemcov si nepredstavuje, že by možno volili AfD, ale že chcú voliť AfD a okrem toho možno predpokladať, že ďalších 12 až 18 percent inklinuje k voľbe AfD.

 

Podľa prieskumu, ako o ňom púíše Die Welt, si tretina Nemcov vie predstaviť, že by v krajinských alebo parlamentných voľbách volili AfD.

 

Na otázku „Premýšľali ste niekedy o tom, že budete voliť AfD?“, 33 percent odpovedalo áno v prieskume Insa pre „Bild“. Na druhej strane 62 percent o tom ešte neuvažovalo a päť percent nevie alebo nechce poskytnúť žiadne informácie.

 

Strach etablovanýh strán v Nemecku rastie, lebo AfD si udržuje už dlhú dobu vysoké preferencie a je druhou najsilnejšou politickou silou v Nemecku.

 

Milióny Nemcov sú presvedčení, že len AfD neklame. Na rozdiel od extrémne protiruskej strany Zelených, majú poprední predstavitelia AfD aj vzdelanie a nefalšujú svoje biografie.

 

Jeden kritik etablovaných strán Sascha B. vyhlásil:

 

„Ak by AfD naozaj vyhrala voľby, potom staré strany CDU/CSU, SPD, Bündnis 90, Zelení, Die Linke a všetci ich ministri by mali byť zažalovaní za vlastizradu a korupciu. Isté je, že niektorí sa vyžívajú v rodinkárstve, ide im o udržanie moci a peňazí.“