„Diabolský“ plán USA a Izraela? Presídlenie 2,3 miliónov Palestínčanov do Egypta, teda krádež ich krajiny! EÚ robí tlak na Egypt, aby to akceptoval

01.11.2023 21:17

Izraelská vláda potvrdila existenciu dokumentu izraelských tajných služieb, ktorý navrhuje presídlenie 2,3 milióna obyvateľov Gazy na egyptský Sinajský polostrov, uvádzajú noviny The Times of Israel.

Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua označila dokument za „koncepčný dokument“, ktorý načrtáva len jednu z hypotetických alternatív.

Noviny boli datované 13. októbrom a následne sa objavili ich informácie v izraelských médiách.

 

Opisujú myšlienku premiestnenia Gazanov do stanových miest na severe Sinajského polostrova, vybudovanie stálych miest a vytvorenie humanitárneho koridoru. Spravodajská agentúra zároveň navrhla vytvorenie špeciálnej bezpečnostnej zóny v rámci Izraela, ktorá by zabránila palestínskym utečencom vstúpiť naspäť do svojej krajiny.

 

Ako poznamenávajú noviny, dokument neuvádza, čo sa stane po presídlení obyvateľov pásma Gazy na ich území (k tomu príde neskôr, keď by bola prvá časť tejto krádeže zrealizovaná – zrejme územie Gazy bude potom spravovať a osídlovať Izrael – je však otázne či Turecko a moslimský svet sa tomu budú len prizerať).

 

Autori článku zároveň označili tento scenár za „najžiadanejší pre bezpečnosť Izraela“ (ani slovo o tom, že by to bola bezprecendentná krádež zeme patriacej Palestínčanom).

Podľa zdroja novín vo vláde o tomto dokumente neprebehli ešte žiadne vážne diskusie (naozaj nie?).

 

Egyptský minister zahraničných vecí Samih Shukri 17. októbra pre CNN povedal, že Káhira je pripravená povoliť obyvateľom enklávy humanitárnu pomoc cez prechod Rafah na hranici medzi Egyptom a Gazou, ale nemala v úmysle prijať utečencov z Gazy.

 

Al-Arabi Al-Jadeed s odvolaním sa na zdroje uvádza, že Egypt navrhuje zriadiť tábory pre utečencov v palestínskom meste Rafah. Podľa denníka sa tábory nachádzajú 3 kilometre od egyptských hraníc a ich činnosť je riadená z Káhiry.

 

Financial Times tiež uvádzajú, že Egypt aktívne odoláva tlaku zo strany EÚ, ktorá sa snaží presvedčiť krajinu prijať palestínskych utečencov.