Dement Biden si asi želá ruské rakety na Biely Dom - tajne dodal Kyjevu rakety ATACMS doletu 300 km, napriek riziku, že budú použité na ciele v Rusku

29.04.2024 20:03

Použitie týchto rakiet proti cieľom v Rusku by mohlo masívne eskalovať vojnu a vtiahnuť do nej Západ.

ATACMS sú pozemné rakety a sú odpaľované z amerických raketometov HIMARS, z ktorých mnohé už boli dodané na Ukrajinu.

 

Keďže Kyjev už istý čas opakovane útočí na ruské územie – čo mu USA nejakú dobu bránili - tak existuje reálne riziko, že Moskva bude oficiálne a so všetkými dôsledkami považovať Západ za bojujúcu stranu, ak rakety dodávané z USA budú odpaľované aj na ruské územie. To je dôvod, prečo USA tak dlho váhali s doručením ATACMS na Ukrajinu a prečo aj nemecký kancelár Scholz odmietol dodať nemecké rakety Taurus, ktoré majú dosah dokonca 500 kilometrov.

 

No keďže situácia na bojisku o Ukrajinu je nielen zlá, ale priam zúfalo beznádejná, tak Západ podstupuje stále väčšie riziko. Vo Washingtone sa opakovane otvorene hovorí, že Ukrajina nesmie prehrať, pretože by to poškodilo imidž USA ako ochrannej mocnosti.

Washington teda zvyšuje riziko atómovej vojny namiesto toho, aby hľadal mierové riešenie.

 

Teraz je známe, že americká vláda v marci tajne poslala do Kyjeva aj ATACMS, keď Kyjevu poslala posledný malý balík pomoci zo zvyškov predtým schválenej pomoci. Americké ministerstvo zahraničia uviedlo, že rakety dorazili na Ukrajinu 12. marca, podľa správ amerických tlačových agentúr.

 

24. apríla to potvrdil Jake Sullivan, poradca Bieleho Domu pre národnú bezpečnosť. Na tlačovej konferencii povedal:

"Ako som povedal, už sme nejaké rakety HIMARS poslali a teraz, keď máme ďalšie právomoci a schopnosti, pošleme ešte viac."

Nepovedal, koľko rakiet plánuje Washington dodať, povedal však, že dodávka ATACMS "zlepší situáciu" na bojisku pre Kyjev. Americké médiá o niečo neskôr informovali, že USA v marci dodali Ukrajine viac ako 100 ATACMS.

 

Ďalej uviedol, že prezident Biden už nariadil dodávku značného počtu taktických balistických rakiet typu ATACMS na Ukrajinu vo februári 2024:

 

„Vláda USA považuje doručenie ATACMS na Ukrajinu za rozumné, hoci Rusko varovalo, že ich doručenie by viedlo k eskalácii konfliktu.“

 

Sullivan tiež povedal k tejto situácii  aj tieto nezmysly  a klamstvá:

 

„To, čo sme videli od Ruska, bola jeho ochota prijať rakety dlhého doletu z iných krajín, najmä zo Severnej Kórey. Použili ich na bojisku a použili ich aj na útoky na ukrajinských civilistov. Preto, podľa nášho názoru, po vyriešení problémov s bojovou pripravenosťou môžeme urobiť krok vpred a poskytnúť Ukrajine vlastné prostriedky, ako to urobili naši partneri Veľká Británia, Francúzsko a ďalšie krajiny. Myslíme si, že v tejto chvíli to dáva zmysel. Myslíme si, že v tejto fáze konfliktu je to dobrá možnosť."

 

Rusko viackrát vyhlásilo, že dodávka ATACMS Ukrajine dokazuje snahu USA o eskaláciu konfliktu. Hovorkyňa Ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovova opakovane zdôraznila, že obvinenia západných krajín z nezákonnej vojensko-technickej spolupráce medzi Ruskom a Severnou Kóreou sú prázdne slová a ničím nepodložené. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov predtým označil tvrdenia Washingtonu, že Pchjongjang poskytuje Moskve vojenskú pomoc, za fámy.

 

Sú to asi také fámy, ako si ich vymyslel Bush, aby mal zámienku na zničenie Iraku.

 

Utajenie bolo na žiadosť Kyjeva

Americká vláda neinformovala o dodávke rakiet ATACMS Ukrajine na požiadanie Kyjeva. Pentagon odpovedal na žiadosť agentúry TASS o vyjadrenie k informáciám o dodávke rakiet:

"V tom čase sme na žiadosť Kyjeva nezverejnili, že sme mu dodali tento nový typ zbrane, aby sme zaistili operačnú bezpečnosť Ukrajiny."

 

Pentagon postúpil všetky otázky o možnom použití ATACMS Ukrajincom, pretože podľa jeho slov „len samotní Ukrajinci“ musia byť zodpovední za svoje vojenské operácie“.

 

Takže podľa tejto diabolskej „logiky“ USA to budú len Ukrajinci, ktorí budú zodpovední za prípadné vypuknutie 3. svetovej vojny, ak príde k "tvrdej" ruskej odvete po ich útokoch na Rusko raketami ATACMS a oni Američania budú potom v tom celom len "nevinní baránkovia.

 

Viac perfídnej diabolskosti je možné naozaj už len v pekle. A tam títo prekliati Amíci, ktorí neustále vyvolávajú priamo alebo nepriamo nespočetné vojny vo svete, aj patria.