Čo sa ukrýva za nečakanými a rýchlymi dodávkami USA zbrani Taiwanu a prečo sa Kyjev preto má obávať

19.08.2023 22:16

USA oznámili prekvapivú dodávku zbraní na Taiwan, ktorá by mala spustiť a určite aj spustila poplašné zvony v Kyjeve. Táto dodávka je skutočne veľmi nezvyčajná.

Pre znalcov geopolitiky nie je žiadnou novinkou, že hlavným nepriateľom Spojených štátov nie je Rusko, ale Čína.

 

Keďže teraz už mnohým je známe, že USA budú čoskoro, to znamená v najbližších mesiacoch, naliehať na Kyjev, aby vstúpil do rokovaní s Ruskom s cieľom ukončiť preteky v zbrojení, ktoré sú pre USA už príliš drahé, tak bolo tu aj netrpezlivé očakávanie, ako sa veci vyvinú na Taiwane.

 

Bidenova vláda teraz rozhodla o senzačnej dodávke zbraní na Taiwan, pričom rozhodujúcim faktorom nie je množstvo zbraní – ide o pomerne malý balík – ale právny mechanizmus pre realizáciu tejto dodávky.

Americký prezident Joe Biden oznámil 28. júla balík vojenskej pomoci pre Taiwan v hodnote až 345 miliónov dolárov. Toto samozrejme nie je prvá dodávka a už vôbec nie najväčšia. Mimoriadnou zvláštnosťou súčasného balíka je, že sa prenáša ako grantová pomoc prostredníctvom špeciálneho mechanizmu prezidentského úradu pre čerpanie prostriedkov (PDA).

 

Od augusta 2021 Bidenova administratíva použila PDA na prepravu zbraní na Ukrajinu viac ako 40-krát. Prečo je to však prvýkrát, že je Taiwan medzi príjemcom v rámci tohto systému?

 

USA majú niekoľko mechanizmov na dodávky vojenského materiálu a poskytovania rôznych služieb v tejto oblasti zahraničným partnerom: DCS, FMS, FMF, IMET, EDA atď.. Objem týchto dodávok nesmie prekročiť určitú hranicu za finančný rok – v prípade Taiwanu je to jedna miliarda dolárov.

Hlavnou výhodou PDA je rýchlosť: Iné mechanizmy zahŕňajú dlhý byrokratický proces kontroly a schvaľovania žiadostí, zadávania objednávok, výroby a dodania, čo zvyčajne trvá mesiace a či roky.

 

V prípade PDA sú však zbrane expedované priamo z amerických skladov, takže k zahraničnému partnerovi môžu doraziť už niekoľko dní či dokonca hodín po podpise dekrétu. Okrem toho bude tento materiál odoslaný na náklady amerického daňového poplatníka, nie príjemcu. A súčasná dodávka na Taiwan je prvou v rámci mechanizmu PDA.

 

Správa o začlenení Taiwanu do mechanizmu dodávky zbraní PDA vzbudila osobitnú pozornosť na pozadí krízy na Ukrajine samozrejme aj v Bruseli a Berlíne.  A túto skutočnosť museli v Kyjeve privítať obzvlášť žiarlivo.

Hlavným rozdielom medzi Taiwanom a Ukrajinou je v tomto prípade solventnosť.  Čínsky ostrov má veľmi veľa peňazí, a to je vo Washingtone dobre známe. Naproti tomu je Kyjev len žobrák, ktorý neustále žiada, ale samozrejme nič neplatí.

 

V júni bol v americkom Senáte predstavený návrh zákona, ktorý Taiwanu prisúdil prioritu v dodávkach zbraní, čo by krajine umožnilo prijímať aj neobjednané zbrane. Jediným upozornením v texte je, že predaj zbraní Taiwanu nesmie ísť na úkor predaja Izraelu, a to isté by malo platiť pre Ukrajinu. A to je pre Taiwan veľký úspech.

 

Všetko nasvedčuje tomu, že USA majú skutočne v úmysle vyzbrojiť Taiwan až po zuby. Navyše, americký establishment už vyvodil dôsledky z právnych ťažkostí, ktoré sa vyskytli pri dodávkach zbraní na Ukrajinu, a teraz jednoznačne pripravuje pôdu pre ostrov pri Číne, a to na úkor Kyjeva, napriek dodatku v júnovom návrh zákona  v Senáte USA, ktorý je  vzhľadom na Kyjev fakticky len formálny.

 

Nie je žiadnym tajomstvom, že USA sú hlavným dodávateľom zbraní na Taiwan. Washington je už niekoľko desaťročí najvýznamnejším dodávateľom zbraní pre ostrov. Nie každý si však uvedomuje rozsah týchto dodávok.

Nedávny audit dodávok zbraní na obranu Taiwanu priniesol zaujímavé čísla. K decembru minulého roka mal Taiwan zabezpečených 419 zmlúv na obstarávanie zbraní v oblasti obrany s USA, ktorých dodávky prebiehajú alebo sa majú začať v najbližších rokoch. Tieto nákupy dosiahli celkovú hodnotu približne 1,68 bilióna NT$ (taiwanských dolárov).

Ak Kyjev nedosiahne výrazné úspechy, tak zbrane z USA pôjdu prevažne už len na Taiwan.

USA chcú vyzbrojiť Taiwan až po zuby – a to je jediná vec v ktorej sa Demokrati zhodujú s Republikánmi.

 

Taiwan má byť vyzbrojený do takej miery, aby bol schopný zasadiť Číne ťažké údery v prípade, že by ho Peking chcel vojensky obsadiť.