Čo má spoločné atómová ponorka USA pri Kube s vojnou na Ukrajine? Veľmi veľa! USA sú okupanti a uzurpátori non plus ultra !

14.07.2023 22:08

Protikladnosť a zákerné pokrytectvo zahraničnej politiky USA sú tento týždeň mimoriadne evidentné na dvoch veľmi odlišných a navzájom veľmi vzdialených miestach na našej planéte.

 

Na Kube prišlo k rozhorčenému pobúreniu po vyslaní jadrovej ponorky USA na americkú základňu v zálive Guantánamo na východe ostrovného štátu.

 

Túto oblasť už dve desaťročia beztrestne a proti medzinárodnému právu okupujú USA!

 

Súčasne vo Vilniuse predstavitelia NATO pod vedením USA vyzývali na stiahnutie Ruska z východnej Ukrajiny, včítane Krymu.

 

Samozrejme sa ich tam nikto neopýtal na to, čo oni robia ako okupanti (vraj bojovníci za demokraciu a spravodlivosť a obhajcovia ľudských práv) v Guantanáme na území Kuby a prečo je tam ich ponorka!

 

Vo veľkých častiach sveta, najmä v bývalých koloniálnych štátoch, je tento kontrast politiky USA a Západu  mimoriadne citlivo vnímaný.

 

Najmä USA okupujú oblasti po celom svete, sú často vojensky využívané a vnímané ako hrozba.

 

Prítomnosť jadrových zbraní hromadného ničenia patriacich USA v regióne, ako napr. Kuba sa považuje za provokáciu ako takú:

 

Latinská Amerika sa považuje za „zónu mieru“ a štáty južne od Rio Bravo sa vždy odmietali zúčastniť pretekov v jadrovom zbrojení, ktoré odštartovali práve USA a aj ako prvé na svete vrhli na nevinné civilné obyvateľstvo atómové bomby.

 

Kubánske úrady v utorok zverejnili miesto, kde sa nachádza jadrová ponorka amerického námorníctva v zálive Guantánamo. Prítomnosť ponorky je pre Kubu „provokatívna eskalácia“.

Len pred pár týždňami Washington tvrdil lživo, že na ostrove je čínska špionážna základňa.

 

"Prítomnosť jadrovej ponorky USA v tejto chvíli vyvoláva otázku, aký je vojenský dôvod pre túto akciu v tomto pokojnom regióne sveta,"

uviedlo kubánske Ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

 

Washington prítomnosť svojej jadrovej ponorky nepotvrdil, ani nekomentoval jej možné a veľmi pravdepodobné jadrové vyzbrojenie.

 

To len dokazuje obrovský cynizmus a vyslovene provokatérsky charakter zahraničnej politiky USA, a to dokonca niekedy aj voči svojím spojencom.

 

Kuba už roky požaduje od USA zatvorenie 121-ročnej námornej základne na východe ostrova a brutálnej vojenskej väznice (kde sú bezprávne väznení a neľudsky mučení ľudia), ktorú tam v roku 2002 postavil Washington. Od skončenia storočného prenájmu v roku 2003 je územie základne de facto absolútne protizákonne okupované Spojenými štátmi.

Kuba požaduje návrat a kompenzáciu.

 

Otázkou teda je, akým právom potom USA a NATO žiadajú, aby Rusko opustilo východnú Ukrajinu.

 

"V súlade so svojimi medzinárodnými záväzkami vyzývame Rusko, aby stiahlo ozbrojené sily umiestnené vo všetkých troch krajinách," uviedlo NATO v polovici roka 2018 s odkazom na Ukrajinu, Gruzínsko a Moldavskú republiku.

 

"Dôrazne odsudzujeme ilegálnu a nezákonnú anexiu Krymu Ruskom, ktorú neuznávame a uznávať ani nebudeme."

 

Znie unisono z USA, Británie, Francúzska, Nemecka – z krajín, ktoré ľudstvu v priebehu storočí spôsobili toľko zla a utrpenia, ako všetky ostatné krajiny dohromady ani zďaleka nie.

 

Požiadavky na stiahnutie sa z Kuby, zo západopacifického ostrova Guam a ďalších relevantných oblastí vo svete narážajú len na hluché uši vlády USA.

 

Ukázalo sa to aj teraz v januári, keď americká okupácia Guantánama trvala už dve desaťročia. Teda oveľa dlhšie ako sú Rusi na Kryme, ktorý im historicky patrí.

 

Aj Izrael si robí historický nárok na celé územie Palestíny a Západ to uznáva a akceptuje. Pritom Hebreji pred tisícročiami tam prišli ako votrelci!