Časť pravdy už priznáva aj mainstream: Zelenskyj chcel polmilión nových vojakov – hnev občanov musel upokojovať hlavný veliteľ Syrskyj

30.03.2024 21:46

Pre Ukrajinu sa malo naverbovať až 500 000 nových vojakov – to vyvolalo medzi obyvateľstvom obrovský hnev a pobúrenie. Teraz sa hlavný veliteľ Syrskyj snaží upokojiť ubolený a utrápený národ, ktorý dáva čoraz otvorenejšie najavo, že už nechce a nemôže ďalej.

 

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj sa pokúsil rozptýliť obavy z ďalšej masovej mobilizácie na Ukrajine.

Syrskyj v rozhovore pre ukrajinské médium Ukrinform uviedol, že pôvodne diskutovaný počet 500 000 dodatočných vojakov bol revidovaný smerom nadol.

 

„Po preskúmaní zdrojov sa toto číslo výrazne znížilo. Muži z jednotiek nezapojených do bojov boli prerozdelení na rôzne úseky frontovej línie,“

povedal Syrskyj.

 

Hlavný veliteľ však nespresnil, koľko ďalších vojakov bude teraz naverbovaných – zrejme tak urobil z obáv pred hnevom Zelenskeho.

 

„Predpokladáme, že budeme mať dostatok ľudí, ktorí sú schopní brániť našu vlasť,“ povedal Syrskyj. Hlavný veliteľ zdôraznil, že dobrovoľníkov je stále veľa.

To však je jednoznačne len účelové klamstvo.

 

Po tom, čo sa do vojny spočiatku prihlásilo veľké množstvo Ukrajincov, sa mobilizácia stala citlivou témou. Tak opatrne znejú oficiálne vyjadrenia.

 

Realita je taká, že čoraz viac Ukrajincov sa všemožne vyhýba naverbovaniu a veľké množstvo bojaschopných mužova hľada záchranu útekom na Západ. Stačí sa prechádzať ulicami nemeckých miest a človek na „každom kroku“ ich stretáva a počuje ich reč!

 

Kyjevská vláda musí prijímať stále prísnejšie a drastickejšie opatrenia, aby zabezpečila dostatok vojakov na vojnu proti Rusku, pretože sa rapídne a masove Ukrajinou šíri vojnová únava. Napriek tomu sa jej to nedarí.

 

Vrchný veliteľ Syrskij, ktorý vo februári vystriedal mimoriadne obľúbeného Valeryho Zalužneho, je voči vojakom tvrdý, bezohľadný a dokonca až krutý. Aj to sa samozrejme rýchlo šíri po Ukrajine.

 

V rozhovore pre Ukrinform sa však javil ako dôrazne chápavý (inými slovami, usilovne sa pretvaroval): "Musíme si uvedomiť, že ľudia nie sú roboti. Sú fyzicky a psychicky vyčerpaní, najmä v boji."

 

Syrskyj opísal situáciu na fronte ako naozaj zložitú, zdôraznil však, že jeho jednotky sú „nielen v defenzíve“, ale každý deň postupujú rôznymi smermi.

 

„V poslednom čase sme získali viac pozícií, ako sme stratili," povedal Syrskyj.

 

Tu sú vyslovené klamstvá, a to takpovediac z číreho zúfalstva. Ak by generál čítal niektoré nemecké médiá, kde sa už otvorene píše o blízkej porážke Ukrajiny, tak by radšej mlčal.