Brusel a Berlín zúria z novej spolupráce Maďarska a Bieloruska. Pomstia sa Orbánovi?

20.04.2023 21:33

Maďarsko neposkytuje Ukrajine žiadnu vojenskú pomoc a chce pokračovať aj naďalej v spolupráci s Ruskom, a to napriek masívnej kritike z Bruselu. Teraz dokonca je už ohlásený nový projekt s Bieloruskom.

 

„O aliancii treba vždy diskutovať, ak sa člen aliancie nedrží spoločného smerovania. Vzhľadom na ukrajinskú vojnu a sankcie NATO a Európskej únie proti Rusku Maďarsko v tomto smere s radosťou provokuje.

 

Maďarsko nepodporuje Kyjev – ale rokuje s Bieloruskom. A to nie je všetko: Zatiaľ čo ostatné krajiny NATO a EÚ sankcionujú aj spojenca Moskvy Bielorusko, tak Orbánova Budapešť a režim minského vládcu Alexandra Lukašenka zjavne vytvorili dohodu o energetickej politike.

Vybočuje pravicovo-populistická vláda Viktora Orbána opäť z jednotného smeru zahraničnej politiky EÚ?,“

 

tak o tom píše nemecký mainstream.

 

Bieloruský veľvyslanec v Maďarsku Vladimir Ulachovič v rozhovore pre televízny kanál Bielorusko 1 uviedol, že energetika je novou témou spolupráce Maďarska a Bieloruska. V tejto súvislosti Ulachovič povedal, že Minsk má v Európe stále veľa priateľov.

 

„Obe krajiny podpísali memorandum a dohodli sa na vytvorení expertnej skupiny. Maďarskí partneri veľmi oceňujú skúsenosti, ktoré máme v našej jadrovej elektrárni,“

 

oznámil veľvyslanec Ulachovič podľa štátnej tlačovej agentúry BelTA.

 

Diplomat z Bieloruska pri tej príležitosti povedal aj to, že západné sankcie ovplyvnili obchod medzi Bieloruskom a Maďarskom.

 

„Asi najcitlivejší je dopad na naše exportné portfólio, ale týka sa to najmä sankcionovaných produktov – minerálnych hnojív, spracovania dreva. Napriek všetkému má Bielorusko v Európe stále veľa priateľov a s našou krajinou sa zaobchádza s veľkým rešpektom,“

 

zdôraznil veľvyslanec Ulachovič.