Bola objavená záhadná galaxia vo veľkej vzdialenosti – ďalšia dvojička Mliečnej dráhy?

12.11.2023 23:33

Existuje  jedna ďalšia galaxia, ktorá je úplne podobná tej našej. A astronómovia stoja pred veľkou záhadou. Mliečnu dráhu asi všetci poznáme. Ale teraz objavili výskumníci vzdialenú formáciu hviezd analýzou snímok z infračervenej kamery Jamesa Webba Space Telescope (JWST).

 

Zábery na prvý pohľad neprezrádzajú takmer nič konkrétne. Bolo na nich vidno len akési zahmlené miesto. Ďalší výskum s použitím rôznych vlnových dĺžok však teraz ukázal, že útvar na snímkoch je zložitá, pruhovaná špirálová štruktúra, ktorá sa nápadne podobá na Mliečnu dráhu, aj keď je o niečo menšia.

Dostala označenie ceers-2112.

 

Galaxie existujú v najrôznejších tvaroch, veľkostiach a svietivostiach, z čoho experti dokážu odhaliť ich evolučnú históriu. Niektoré sú veľké a mohutné, iné malé a nepravidelné, iné obrovské a dlhé. Potom sú tu aj také, ako je naša, ktoré žiaria svetlom miliónov rôznych hviezd a plynom sústredeným v žiarivých líniách, ktoré sa tiahnu priestorom ako čarovné vesmírne stuhy.

 

Vedci tvrdia, že špirálové galaxie ako je Mliečna dráha nemohli vzniknúť pred viac ako 8 miliardami rokov

Avšak meranie svetla z ceers-2112 naznačuje, že novoobjavená galaxia bola dobre vyvinutá už 2 miliardy rokov po Veľkom tresku – a je dobre vyvinutá aj dnes.

 

Analýza ceers-2112 naznačuje, že galaxie sa vytvárali a usporiadali oveľa rýchlejšie, ako sme si predtým mysleli, čo znamená, že niektoré aspekty našich teórií o formovaní a vývoji galaxií je potrebné revidovať,

Alexander de la Vega, astronóm na Kalifornskej univerzite v Riverside si myslí, že objav galaxie ceers-2112 by mohol pmôcť podnietiť prehodnotenie doterajších teórií.

 

Ceers-2112 je teda už druhá objavená dvojička našej galaxie. A podľa všetkého určite nie poslednou.

 

Prvou pred niekoľkými rokmi objavenou dvojičkou Mliečnej dráhy bola jedna galaxia, ktorú objavil výskumný tím, v ktorom boli aj rakúski experti.

 

Je to galaxia s podobnými fyzikálnymi vlastnosťami studeného plynu ako ho má aj Mliečna dráha. Po prvýkrát bola takéto dvojička Mliečnej dráhy nájdená vo vzdialenosti, ktorá je menšia ako tretina súčasného veku vesmíru. To znamená, že v ranom vesmíre existovali aj galaxie s tvorbou hviezd ako ich má Mliečna dráha.

To bolo dosiaľ pokladané za nemožné.