Bidena zaplavila vlna kritiky, a to aj zo strany Demokratov, za jeho veľký dar prezidentovi Putinovi

14.08.2023 11:31

Jadrová energia je pre ekonomiku USA absolútne nevyhnutná, a to napriek tomu, že je aj veľa kritikov jej využívania. A ich rady sa rozširujú. V súčasnosti asi 20 percent vyrobenej elektriny v USA produkuje jadrová energia.

 

Tomuto sektoru sa v USA stále pripisuje veľmi veľký význam. To by však mohlo byť už v blízkej budúcnosti ohrozené. Dôvodom je dekrét amerického prezidenta Bidena o obmedzení ťažby uránu – a dôsledky ukrajinskej vojny.

 

Prezident Biden už dávnejšie obmedzil ťažbu uránu. Jeho odporcovia a kritici varujú pred veľkou závislosťou od Ruska.

 

Biden sa rozhodol chrániť región okolo Grand Canyonu pred ťažbou. Postihnutých je asi milión hektárov pôdy v Arizone, ktorá bola vyhlásená za národnú pamiatku. Oblasť okolo rokliny je bohatá na ložiská uránu, z ktorých podľa Bidenových kritikov nemožno v budúcnosti ťažiť, a Spojené štáty musia pokračovať v dovoze uránu. O vývoji informovali okrem iných denníky Wall Street Journal a Newsweek.

 

Keďže ťažba uránu je v USA možná len s ťažkosťami, závislosť od dovozu rastie. Pred vypuknutím ukrajinskej vojny pochádzalo takmer 20 percent všetkého dovozu uránu do USA z Ruska. To robí z krajiny prezidenta Vladimira Putina tretieho najväčšieho partnera pre americkú ekonomiku.

 

Kroky Joe Bidena sú teraz kritizované ako dar pre Putina.

 

Obavy americkej ekonomiky sú pochopiteľné a prezident sa stal terčom jej kritiky:

Bidenovo rozhodnutie na jednej strane oslabí ťažbu v USA a na druhej strane zvýši závislosť na dovoze uránu. Americký prezident je silne  kritizovaný najmä zo strany konzervatívneho spektra Demokratov.

 

"Potrebujeme urán pre bezpečnosť našej krajiny. Sme teraz mimo hry,“

povedal Buster Johnson, predstaviteľ Mohave County.

 

 

V súčasnosti nie sú v Arizone v prevádzke žiadne uránové bane a existujúce práva na ťažbu zostávajú v platnosti.

 

Americký prezident Joe Biden svojim rozhodnutím zablokoval možnú expanziu v ťažobnom sektore.

 

„Odstránením tohto dôležitého zdroja uránu prezident Biden zvýšil našu závislosť od Ruska a Číny a zároveň znížil našu energetickú účinnosť,“

uviedli kritici.