Biden je pod veľkým tlakom – väšina občanov odmieta jeho ukrajinskú politiku. Na vine je vraj Putin

06.08.2023 22:15

Úspechy na Ukrajine by boli pre Bidena veľmi potrebné, ale neprichádzajú. To má samozrejme dôsledky na predvolebnú kampaň a verejnú mienku v USA. Môžu za to Ukrajinci sami?

 

V USA je predvolebná kampaň už takpovediac pred dverami. O to, kto sa na budúci rok nasťahuje do Bieleho domu, sa pravdepodobne pobijú bývalý prezident Donald Trump a úradujúci prezident Joe Biden.

Vojna na Ukrajine sa rýchlo stáva problémom, ktorý by mohol zohrať kľúčovú úlohu.

 

Kým Biely Dom posielal Ukrajine za posledný rok a pol jeden balík pomoci za druhým, tak súhlas s tým v USA teraz rapídne klesá.

 

Jasne to vyjadruje dokonca aj aktuálny prieskum prosystémovej televíznej stanice CNN, o ktorom možno predpokladať, že jeho údaje sú ešte aj trochu upravené v prospech Bidena.

 

V prvých dňoch vojny, na konci februára a zčiatkom marca 2022, bolo 62 percent občanov za to, aby  sa USA viac zapojili do konfliktu na Ukrajine.

Už je to len 48 percent.

 

Teraz viac ako polovica opýtaných Američanov (51 percent) uviedla, že USA už pre Ukrajinu urobili dosť. A približne 55 percent je presvedčených, že Kongres USA by nemal schváliť dodatočné prostriedky pre Ukrajinu.

Bidenova vláda potrebuje víťazstvo na Ukrajine, to by Demokratom veľmi pomohlo v prezidentských voľbách.

 

Z Republikánov je 71 percent za to, že Kongres by nemal schvaľovať žiadne nové fondy pre Kyjev. A 59 percent predpokladá, že USA už urobili dosť.

Väčšina Demokratov – 62 percent - si na druhej strane myslí, že by sa mali schváliť dodatočné prostriedky pre Ukrajinu.

 

Biden naliehavo potrebuje úspechy v Ukrajine – tie mu ale Rusi nedoprajú.

 

Zlý výsledok protiofenzívy ukrajinských jednotiek by mohol ešte viac pokaziť náladu v Spojených štátoch. Americké médiá už teraz otvorene informujú o tom, že ofenzíva Kyjeva veľmi zaostáva za očakávaniami. A keď už neúspech nemožno skrývať, začínajú Demokrati náhlivo hľadať výhovorky a obetných baránkov.

 

Z neúspechu ofenzívy je obviňovaný dokonca aj ruský prezident Vladimir Putin.

 

CNN má podozrenie, že vraj hrá na čas a chce vojnu oddialiť až do volieb v USA, aby Trump mohol nahradiť Bidena. Inými slovami, Rusko jednoducho zatiaľ nemožno poraziť, pretože dúfa v iného prezidenta, než je Joe Biden. Putin podľa CNN vie dobre, že Trump mu pomôže.

 

New York Times (NYT) má iné vysvetlenie neúspechu ukrajinskej ofenzívy. Tam sa píše:

 

„To vyvoláva otázky o kvalite výcviku, ktorý Ukrajinci dostali od Západu, a o tom, či zbrane v hodnote desiatok miliárd dolárov, vrátane takmer 44 miliárd dolárov od Bidenovej vlády, úspešne premenili ukrajinskú armádu na takú armádu, ktorá je v súlade so štandardami NATO.

Bol čas výcviku príliš krátky? Alebo urobili Ukrajinci príliš veľa chýb? Veď aj napriek výcviku používali cesty, ktoré neboli odmínované.“

 

Výsledok je viac než jasný: V prvých dvoch týždňoch protiofenzívy stratila Ukrajina až 20 percent zbraní. Podľa NYT to povedali americkí i európski vojenskí experti.