Berlínska senátorka žiada od spolkovej vlády vyhlásenie núdzového stavu utečencov, aby potom žiadala pre nich vyššie dávky!

02.11.2023 15:25

Berlínska senátorka pre migráciu Cansel Kiziltepe odmieta debatu o prechode z peňažných na vecné dávky pre utečencov. Politička SPD namiesto toho požaduje pozastavenie dlhovej brzdy na základe „utečeneckej núdze“.

 

Berlínska sociálna senátorka Cansel Kiziltepe preto vyzvala spolkovú vládu, aby vyhlásila „utečeneckú núdzovú situáciu.“

 

„V súvislosti s financovaním migrácie a migrantov nesie zodpovednosť spolková vláda,“

povedala v stredu pre nemeckú tlačovú agentúru politička SPD, Cansel Kiziltepe.

 

Namiesto diskusií o prechode z peňažných dávok na vecné dávky pre žiadateľov o azyl by podľa Kiziltepe mal spolkový minister financií Christian Lindner (FDP) vyhlásiť núdzovú situáciu z dôvodu veľkých finančných problémov.

Dlhová brzda v základnom zákone dáva nemeckej vláde len obmedzený priestor na prijímanie pôžičiek. Výnimky sú povolené v prípade prírodných katastrof a mimoriadnych núdzových situácií.

 

Nedávno Bundestag niekoľkokrát vyhlásil takúto mimoriadnu situáciu: najprv kvôli pandémii korony, potom kvôli vojne na Ukrajine.

 

Podľa senátorky je teraz taká situácia v súvislosti s utečencami. Pre infláciu potrebujú aj oni viac finančných prostriedkov, a to je povinnosťou štátu, aby sa o to postaral.

 

Reakcie občanov na jej vyhlásenie boli odmietavé a nahnevané:

 

Jedna z nich:

 

 

 

Volker Striebe:

Dieser Frau wurde das Denken entzogen. Habe kaum einen größeren Schwachsinn gehört. Aber es spiegelt unsere Katastrophale Regierung wieder wenn nur Idioten an der Macht sind und wir uns alles gefallen lassen.

 

Táto žena bola zbavená schopnosti myslieť. Väčšiu hlúposť som sotva počul. Ale odzrkadľuje to našu katastrofálnu vládu, keď sú pri moci len idioti a my si od nej necháme všetko páčiť.