Americké médiá: USA posielajú bojové lietadlá na Blízky východ – a zvažujú vojenské operácie proti Sýrii a Rusku

17.07.2023 23:29

Kvôli ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii teraz USA zvažujú vojenské možnosti. Informuje o tom agentúra Associated Press (AP) s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Pentagonu. Cieľom je „čeliť rastúcej ruskej agresii na oblohe nad Sýriou“.

 

V polovici júna sa zistilo, že Spojené štáty posielajú lietadlá F-22 na Blízky východ, aby tam zastavili ruské stíhačky. Podľa generálporučíka Alexusa Grynkewicha nedávno zvýšené aktivity Ruska nad Sýriou súvisia aj s rusko-iránskou spoluprácou vo vojne na Ukrajine.

 

Predstaviteľ Pentagonu pre AP tiež povedal, že medzi Ruskom, Sýriou a Iránom "rastie spolupráca" zameraná na vyhnanie amerických síl zo sýrskeho územia. V Sýrii je momentálne umiestnených okolo 900 amerických vojakov, ktorí vraj bojujú proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS), väčšina z nich na východe krajiny.

Podľa agentúry AP americké letectvo v prvý júlový týždeň umiestnilo na Blízkom východe pozemné útočné lietadlá A-10 a 14. júla nasledovali stíhačky F-16.

 

Podľa amerických predstaviteľov je zámerom zvýšiť "viditeľnosť" americkej armády ako "odstrašujúceho prostriedku" proti Iránu. Ale tieto lietadlá by určite mohli podporiť aj vojenské operácie v Sýrii, uviedla AP.

 

Po stiahnutí amerických jednotiek zo severnej Sýrie obvinilo ruské Ministerstvo obrany americké jednotky z krádeže veľkého množstva ropy zo Sýrie. Ani USA a ani OSN to nekomentovali ani len jednou vetou.

 

Za daných okolností je niečo také ale v každom prípade vojnovým zločinom, a to preto, že ani sýrska vláda a takisto ani Bezpečnostná rada OSN nevydali súhlas obsadiť jednotkami USA tie časti Sýrie, kde sú ropné polia a ťažiť tam pre seba ropu.

 

Rada nespočetných vojnových zločinov Spojených štátov sa začala v roku 1846 vojnou proti Mexiku.

Tá skončila o dva roky neskôr víťazstvom USA a ako víťaznú korisť ukradli Mexičanom Texas a Hornú Kaliforniu a ich anexiou, ktorá trvá dodnes, podstatne rozšírili „svoje“ územie.

 

V podstate je ale celé územie USA len zločineckým spôsobom zbraňami nazbíjané a nakradnuté územie. Aj preto nemajú USA najmenšie právo v tomto smere niečo Rusku vyčítať.

 

Od apríla 2011 sa USA všemožne snažili o prevrat v Sýrii, odstrániť prezidenta al-Asada a dostať krajinu pod svoju kontrolu. To, čo sa im podarilo  v Ukrajine, to ale nedosiahli v Sýrii.

 

Rusko prišlo na pomoc Asadovej vláde a vojensky zasiahlo do sýrskej vojny v roku 2015.

 

V dôsledku toho sa situácia obrátila v prospech Asada, ktorého jednotky dokázali znovu dobyť od rebelov, všemožne podporovaných USA, množstvo oblastí. Sýrska vláda má teraz pod sebou už veľkú väčšinu svojho územia.

 

Uzavriem tým, že USA, ktoré sú údajne najdemokratickejším a najmierumilovnejším štátom na Zemi, tak podľa jednej západnej štúdie v rokoch 1946 až 2000 vykonali najmenej 81 otvorených a skrytých zásahov do zahraničných volieb.