Aj západny mainstream priznáva: Ťažké straty nútia Kyjev zastaviť ofenzívu – za krátky čas Rusi zničili 20 percent ukrajinských zbraní

16.07.2023 19:16

Výrazné neúspechy charakterizujú protiofenzívu Ukrajiny proti Rusku. Taktická pauza jej má umožniť prehodnotenie stratégie.

 

Ukrajinská protiofenzíva proti Rusku čelí značným výzvam, informoval New York Times. Počas prvých dvoch týždňov operácie bolo poškodených alebo zničených až 20 percent nasadených ukrajinských zbraní, vrátane kľúčových západných bojových strojov, ako sú tanky a obrnené transportéry.

 

Ukrajina preto zareagovala zmenou taktiky.

 

Ako ďalej informoval New York Times, napriek zníženiu počtu obetí na približne 10 percent sa ukrajinská protiofenzíva spomalila, keďže ukrajinské jednotky bojujú s robustnou ruskou obranou. Napriek veľkým stratám sa ukrajinským silám podarilo dobyť späť len malú časť územia, o ktorom dúfali, že ho rýchlo získajú späť.

 

 

Komplexná správa New York Times uvádza, že napriek veľkým stratám a pomalému tempu postupu by sa protiofenzíva Ukrajiny nemala považovať za neúspešnú.

Odborníci varujú, že je priskoro robiť pevné závery, hoci počet obetí bude pravdepodobne vyšší ako v iných konvenčných konfliktoch.

 

S ohľadom na ďalší vývoj protiofenzívy treba poznamenať, že Ukrajina stále čaká na dodávku západných stíhačiek F-16.

 

Bez nich sú ukrajinské jednotky úplne vydané na milosť a nemilosť ruským vrtuľníkom a delostrelectvu.

 

Vojenskí analytici preto tvrdia, že zlepšená ukrajinská stratégia by mohla pomôcť k úspešnejšiemu priebehu ofenzívy, keď ju podporia silnejšie západné sily.