Aj Čína už posiela vojnové lode na Blízky východ - ďalší dôkaz, že hovorí jednym hlasom s Ruskom

23.10.2023 13:09

Nielen Spojené štáty americké a Rusko sú aktívne ako hlavné mocnosti na Blízkom východe. Teraz tam chce ukázať svoju prezenciu aj Čína.

Z Pekingu zaznieva, že  aj táto demonštrácia moci Číny má slúžiť tomu, aby konfliktné strany Hamas a Izrael takpovediac  prišli k rozumu.

 

Tam sa situácia začína ďalej vyostrovať – vrátane rozsiahleho bombardovania.

Zatiaľ čo izraelské letectvo zintenzívňuje útoky na pásmo Gazy, aby oslabilo milície Hamas, USA vyslali do regiónu druhú skupinu lietadlových lodí a Rusko tiež reagovalo na rastúce napätie ďalšími námornými jednotkami.

 

Čínska ľudová republika spolu s Ruskou federáciou kritizovali rozsiahle útoky Izraela na pásmo Gazy a vyzvali na umiernenosť, aby sa predišlo civilným obetiam.

 

Spojené štáty americké sa na druhej strane spolu s väčšinou štátov EÚ sa postavili na stranu Izraela a obhajujú nekompromisný postup izraelskej armády.

 

Izrael vydali letáky, v ktorých vyzýva obyvateľov celého severného pásma Gazy, aby sa evakuovali. Ak to však neurobia, tak ich budú pokladať za „spolupáchateľov teroristickej organizácie“, a preto by ich bolo možné bombardovať.

 

Tento prístup sa stretáva s kritikou, a to nielen s ruskou a čínskou, ale samozrejme aj s arabskou.