850 zamestnancov EÚ kritizuje von der Leyen v otvorenom liste za jej devótny postoj k Izraelu

26.10.2023 16:38

Viac ako 800 predstaviteľov EÚ napísalo otvorený list, v ktorom sa sťažovali, že šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen sa jednostranne prikláňa na stranu Izraela namiesto toho, aby „vyzývala na prímerie a ochranu civilistov“.

 

Vždy je pre mňa ako pre nesystémového publicistu zaujímavé zisťovať, čo si „demokraticky“-systémové nemecké médiá vyberú ako zakázanú tému, o ktorej sa občania namajú nič dozvedieť.

 

V tomto prípade je to otvorený list adresovaný von der Leyen:

 

20. októbra bol tento zaslaný list delegáciám EÚ po celom svete, vrátane delegácií Európskej komisie, v ktorom signatári ostro kritizovali politiku šéfky Európskej komisie týkajúcu sa izraelsko-palestínskeho konfliktu. V ten deň list už mal byť podpísaný okolo 850 predstaviteľmi a pracovníkmi EÚ.

 

Komentáre signatárov petície, ktoré dokonca potvrdzujú aj to, že mnohí z nich pracujú v samotnej Európskej komisii. Ba čo viac, niektorí zo signatárov tohto otvoreného listu zastávajú vedúce funkcie v EÚ-komisii!

 

V liste bolo okrem iného uvedené nasledovné:

 

„My, skupina zamestnancov Európskej komisie a ďalších inštitúcií EÚ, z osobných a iných dôvodov dôrazne odsudzujeme teroristické útoky Hamasu proti bezmocným civilistom (...).

 

Rovnako dôrazne ale odsudzujeme neprimeranú reakciu izraelskej vlády na 2,3 milióna palestínskych civilistov uväznených v pásme Gazy (...) Práve pre tieto zverstvá nás prekvapuje postoj Európskej komisie – a dokonca aj iných inštitúcií EÚ.“

 

Sme tiež znepokojení „zjavnou ľahostajnosťou, ktorú naša inštitúcia v posledných dňoch prejavila voči prebiehajúcemu masakru civilistov v pásme Gazy.“

 

Ide tu o „nerešpektovanie ľudských práv a medzinárodného humanitárneho práva,“

 

Vyzývame vás preto, aby ste sa pripojili k hlavám štátov a vlád v celej Únii vo výzve na prímerie a ochranu civilistov. Koniec koncov, toto je predsa základ a predpoklad existencie EÚ.