V najbližších mesiacoch prepustia z EÚ väzníc stovky džihadistov

04.11.2020 23:08

Peter Neumann, renomovaný expert na problematiku terorizmu z Kings College v Londýne vychádza z toho, že po posledných teroristických útokoch islamistov v Nemecku, Francúzsku a Rakúsku budú nasledovať ďalšie.

Neumann:

„Hrozí nám obrovské nebezpečie, lebo už čoskoro sa dostanú na slobodu stovky nebezpečných džihadistov. Európske štáty a ich bezpečnostné zložky nie sú na to vôbec, alebo len nedostatočne pripravené. Ak sa to rýchlo nezmení, tak to spoločnosť pocíti veľmi nepríjemne.

Veľká časť z týchto džihadistov bola odsúdená po roku 2010, ale vo väčšine prípadov len na niekoľko málo rokov.

Teroristi z Viedne i z Drážďan boli ešte nedávno vo väzení a len krátko na slobode a už rozpútali krvavý masaker.“

Po porážke Islamského štátu IS a strate jeho územia v Sýrii a Iraku boli islamisti čiastočne zdemoralizovaní a takpovediac aj ideologicky rozpoltení a nejednotní.

Konfrontácia s udalosťami vo Francúzsku a  nový spor ohľadne Mohamedových karikatúr islamistickej scéne dodali novú motiváciu a ju znova zmobilizovali, a to bude viesť k novým teroristickým aktivitám v Európe.

A práve v tejto kritickej situácii sa postupne ocitne na slobode množstvo nebezpečných džihadistov, ktorí takto budú mať vhodnú príležitosť sa opäť radikalizovať. 

Takmer vždy totiž platí: Raz džihadista – navždy džihadista.

Islamistickí teroristi už budú pravdepodobne používať novú taktiku – nebudú útočiť v skupinách, ale jednotlivo.